• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

gyomorrák - műtét után 2.

Orvos válaszol

Műtött gyomorráknál(intestinalis adenocarcinoma),ahol kemoterápia után ellenörző vizsgálatnál nem találtak áttétet milyenek a kilátások? Második stádiumban volt a daganat.Kérem őszintén válaszoljanak.

Az intestinális adenocarcinoma relatíve jó indulatú, idősebb korban fordul elő gyakrabban. Minél differenciáltabb a carcinoma, annál jobb a prognózisa. A második stádium megjelölés nem tisztázza számomra az állapotot, azt gondolom, hogy T2Nx,vagy oMo a TNM beosztás szerint, azaz T2 a tumor kiterjedésének mértéke volt, N x= régionális nyirokcsomó nem ítélhető meg, No=nincs régionális nyirokcsomó metastázis, Mo=távoli áttét nincs - állapotról van szó. Kuratív műtét történt = rák "kioperálása" de a megítélés szempontjából azt is tudni kell, hogy az adenocarcinoma a gyomor melyik részén helyezkedett el: felső - középső-vagy az alsó harmadban. Azt is tudni kell, hogy milyen típusú műtétet végeztek. Miért, mit és mennyi citosztatikumot adtak. Rákos betegségek esetében a kilátásokat is ilyen bontásokban adják meg statisztikailag. Mérlegelni kell azt is, hogy mikor volt a műtét és mikor fejeztéa kemoterápiát a levele megírása előtt. Korai carcinomák miatt végzett rezekciók 5 éves túlélési aránya 95,8%-os. Nyiromcsomó áttétes csoportban 89,1%-os. D2-D3 rezekció után 82,5%-os. D1 rezekció után 90,1%-os. Az összes rezekciós típusra az európai átlag 82,5 %. A gyomorrák prognosztikus faktorai közül a klasszikusak: tumor elhelyezkedése, makroszkópos típusa, szöcvettani típusa és differenciáltságának a foka, TNM-stádiuma. lehetséges prognosztikai faktorok: biológiai és molekuláris faktorok. Ha műtét előtt a tumormarkerek emelkedettek voltak, akkor a prognózis kissé rosszabb. A prognózist befolyásolja a beteg neme, kora, műtét előtti anamnézis hossza, testsúlyvesztesség mértéke, haemoglobuin, immunglobulin, komplement komponensek színtje talán. Ezeket azért írtam le, hogy megértse, hogy a jövőt illetően a legbiztosabb választ a saját onkológusától kaphatja, aki mindezeket ismeri. Teljeskörű tájékoztatásra van joga, tehát manapság az életkilátásokat a beteg megkérdezheti és arra kötelező választ
kapnia. Természetesen kizárólag a statisztikai átlag várható időtartamot ismerheti az orvos, a konkrét jövőt nem. A gyomorrák miatt operált betegek műtét utáni állapota az onkológiai státuszuktól függ, valamint a rekonstrukció típusától / mit lehetett operálni/ A daganatmentes betegek a rezekciós műtét után teljes mértékben rehabilitálhatók. Sajnos konkrétabb választ nem adhatok. Rövid leveléből azt gondolom, hogy a gyógyulási esélyei jók.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink