• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Gyuszi jeligére/ tüdőgyulladás témakör

Orvos válaszol

Pár hete megfáztam a náthám nem múlt el és a szegycsontom mögött "nyomást" éreztem,-zek,ami este erősebb.Mellkas felvétel készült. Leirása: Éles kontúrú rekesz, a sinusok szabadok. Norm nagyságú szív és aorta. A jobb bázison kissé kötegesebb rajzolat. Azt mondták hogy tüdőgyulladás antibiotikumot kaptam,majd 2hét múlva készült egy másik
felvétel.: Jobb o-n a szív rekesz szögletben áttünö szerkezetü 2ujjnyi széles köteges tüdörajzolat látható.Összefüggö consolidátio nem mutatható ki. Egyebekben az elöző felv.-el megegyező rad. status. Erre a felvételre azt mondták hogy ér ad árnyékot. A szegycsontom mögött még mindig érzem idönként ezt a furcsa érzést.Ön szerint mi lehet ez? Akkor nem is volt tüdőgyulladásom? A felvételek leírásai mit mutatnak, ha ér akkor az elöző felvételen miért nem adot árnyékot? Tudom hogy a filmek nélkül nehéz véleményt mondania én mégis erre kérném önt!

Az első felvételen a jobboldali tüdőfél alsó lebenyében láttak köteges rajzolatot. Ez a képtől függően látatlanban lehet tüdőgyulladás is, lehet hörghurut is. Terápiás szempontból nincs különbség, mindkettő esetében antibiotikumot adnak.

A második leletet nem értem. Az előfordul, hogy ha nem hajszálpontosan ugyanabban a szögben fényképeznek le valakit, akkor erek árnyéka bevetülhet oda, ahol más szögben nem látszottak, de a 2 ujjnyi köteges rajzolatot nem értem. Ez új dolog a második leleten. Majd azt írja, hogy ergyebekben ugyanaz látható, mint az elsőn. Ez szerintem azt jelenti, hogy a kontroll röntgern felvételen a jobb bázison kötegesebb a rajzolat, tehát nem változott. Szóval nehéz helyzetbe hozott a levelével, mert eszerint ha tüdőgyulladása volt, akkor még mindíg van, ha bronchitise, akkor is tart, viszont nem a szegcsont mögött fáj.Nem tudok bölcsebbet javasolni, mint ismételt tüdőgyógyászati vizsgálatot és kérje meg, írják le, hogy ha gyógyultnak tartják.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink