• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Halolaj jeligére / Koleszterinre kell-e gyógyszer

Orvos válaszol

62 éves férfi vagyok. Laborvizsgálaton az alábbi -normálistól eltérő - értékeket mérték:
Glukoz:7
LDL koleszterin (számolt): 3,72
Koleszterin: 5,7
Triglicerid: 2,38
Szeretném tudni, hogy a vércukor és vérzsírok fenti értékei igényelnek - e gyógyszeres kezelést?

Kétféle választ kell küldenem.

Először az éhgyomri vércukor maxcimum 5,6 - 6,0 mmol/l lehet. Az össz.koleszterin 4,8 - 5,2 mmol/l alatt, a Triglicerid 1,7 mmol/l alatt. A HDL-koleszterin a jó koleszterin, ennek 1,2 mmol/l felett kell lennie, míg az LDL-koleszterinnek, ami a rossz koleszterin 3,o mmol/l alatt kell lennie. A leírtak a kívánatos értékek. Az Ön értékei ettől eltérnek. Azaz ilyen érték esetén életmódváltozás és szoros felügyelet kell, ami azt jelenti, hogy mediterrán diéta = zöldség, gyümölcs, hal, baromfi sok, telített zsír alig stb.,, napi 3o perc séta/úszás/kerékpározás, de minimum 3x3o perc hetente, dohányozni nem lehet, alkohol napi 2 pohár bor, vagy sör. Halolaj kapszula mellett Peponen aktív 1x naponta, mert a prosztata hypertrophia ellen is véd, és omega-3-6-9 zsírsavakat és nyomelemeket is tartalmaz. Ez a gyógyszermentes ajánlat.

Viszont másfajta választ is kell küldenem. A magyarok nagy %-a nem ismeri a szélütésnek és a szív-érrendszeri hirtelen halálnak a rizikó tényezőit, ezért fogalmuk sincs, hogy miért ilyen rossz a  halálozás, az egészségi állapot és az orvosokat hibáztatják, mert " nem ismernek fel betegségeket". A kardiovaszkuláris halálesetek több, mint a felében semmiféle tünete nem volt a betegnek, csak rizikófaktorai. Ezek a következők:

1.magas vérnyomás, elég ha alkalmi méréssel egyszer 140/95 Hgmm-t mérnek, már nagyon fontos!

2. Zsíranyagcsere zavara / mint Önnél is kezdődik/

3. Cukoranyagcsere zavar T/ mint Önnél is fennáll.

4. Elhízás, ami azt jelenti, hogy az Ön haskörfogata 102 cm felett, ha nő lenne, akkor 88 cm feletti, tehát alma típusú elhízás, hasi viszcerális zsírral.

Ez a halálos négyes. Egyenlő komolyan kell venni bármelyiket, kettő jelenléte már halmozott rizikót jelent. Ki kell számítani az Önesetében is a BMI-t = testtömeg index= testsúly kg-ját elosztani a testmagasság méterben négyzetével. Ha 27 az érték, akkor magas, ha 30, vagy e fölötti, akkor kóros az elhízás. Ilyenkor meg kell még nézni a CRP -értéket, a szérum hógysav értéket, a vizeletet = van-e benne fehérje. Vércukor terhelést kell végezni. A háttérben glükóz tolerancia csökkenés, majd inzulinrezisztencia áll, ami támehet 2-es típusú cukorbetegségbe. Tehát Ön keresse fel a háziorvosát, kérdezze meg a kardiometabolikus kockázatát = milyen rizikófaktorai vannak, kérjen kivizsgálást / megírtam a minimum elvégzendő vizsgálatokat/ Ha halmozott a rizikó - a családi anamnezist is értékelték - akkor szoros orvosi ellenőrzés mellett életmódváltozés, étrendváltozás, Halolaj, Peponen és ellenőrzések. Ha ennél rosszabb a helyzet, mert több a rizikó, akkor gyógyszeres kezelés. Egyébként 2006.szeptember 25-én lesz a szív világnapja, mert az a cél, hogy ismerjék meg a betegek ezeket a nagyon fontos , tudományosan bizonyított rizikófaktorokat. Ez egy nagyon komplex kommunikációs program az egész " civilizált" világon, mert az emberek nem tudnak szinte semmit, nincs panaszuk, nincs tünetük és ezért nincs betegség belátásuk és kinevetik az orvost.Már amelyik orvos hangsúlyt fordít erre a problémakörre. A 2003-ban készült EU felmérés a magyar lakosságot a nagyrizikójú népesség körébe sorolta, ami azt jelenti, hogy 10 éven belül több, mint 5 %-os eséllyel fog bekövetkezni hirtelen halál. El lehet gondolkodni rajta.Remélem, elfogadja a válasz 2. felét is. Tehát nem kell gyógyszer, de kivizsgálás - életmód - orvosi tanácsok - ellenőrzés kell. Vagy ha sok a rizikó, akkor gyógyszer+életmódváltás+orvosi tanácsok és ellenőrzés kell.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink