• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Jelige: Híguló széklet

Tisztelt Weborvos!

30-as éveiben járó, ülő munkát végző, nemdohányzó férfi vagyok. Az utóbbi időben többször is észrevettem a következő dolgot: székletürítés során a távozó széklet első 30-40 %-a normális, kemény állagú, formált, aztán ahogy tovább ürül, egyre lazább, pépesebb lesz. A legvégén ürülő rész már egészen püré-szerű, világosabb színű is, és mintha emésztetlen darabok is lennének benne (főleg hüvelyesek fogyasztása esetén).
Előfordul, hogy mindez egy székletürítés során játszódik le (mint ahogy azt előbb leírtam), de van úgy, hogy reggel az első ürítésnél jön a normál állagú és színű, majd pár órával később a lazább, világosabb.
Aztán van, hogy napokig állandóan lazább, aztán utána napokig normális, stb... tehát így váltakozik, ami még akár normális is lehet, engem inkább a legelőször leírt változat aggaszt kissé, mikor egy székelésen belül lesz egyre lazább.
Mint említettem, nem dohányzom, de egyéb káros szenvedélyem sincs (alkoholt csak nagyon ritkán, kávét egyáltalán nem fogyasztok), változatosan étkezem, viszonylag sok párolt zöldséget, főzeléket fogyasztok, húsból leginkább szárnyasokat. Az étvágyam jó, súlyomat évek óta tartom... egyetlen panaszom az utóbbi időben, hogy néhány hónapja enyhe szúró, nyilalló fájdalmat érzek a hasam bal oldalán, a bordák alatti részen... de ez inkább csak diszkomfort érzés, mert ahhoz elég enyhe, hogy fájdalomnak lehessen nevezni. Nem tudom, esetleg ez összefüggésben lehet-e a székletürítési rendellenességgel.
(pár hónapja voltam hasi UH-n, akkor mindent rendben találtak)

Mi okozhatja ezt? Esetleg összefüggés lehet a fogyasztott étellel (esetleg valamit nem tudok rendesen megemészteni), vagy a végbél utáni vastagbélszakaszon van valami felszívódást okozó probléma és ezért van az, hogy az először ürülő széklet normális, aztán ami utána jön, távolabbi bélszakaszból, az már hígabb?

Válaszukat előre is köszönöm!

Nagyon közel jár az én véleményemhez is, mindenek szerint az étkezéssel van összefüggésben a jelenség és természetesnek lehet tekinteni. Azt bizonyára tudja, hogy számos olyan ételféleség van, amelyeket az emberi szervezet nem tud megemészteni, ezek főként nővényi tápanyagok.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink