• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tisztelt doktor Úr/ Nő !
Szeretném megkérdezni, hogy az alant idézett MRI leletemben felsoroltak mit jelentenek és VAN -E KÖZÜK az utóbbi hetekben jelentkező tarkó, nyak és fej közti rész, füleim mögötti csontos részek fájásához...

... A halántékomba is kisugárzik néha. Nagyon rossz , mivel nem voltam fejfájós sosem. 65 éves vagyok. 2010.májusban volt egy mandula rosszindulatú daganatom sajnos, amit nem mütöttek - mandula alatti laphámrák - intenziv: éjjel-nappalli két hetes kemo + 66 gray sugár volt. Jelenleg tünetmentes vagyok. Sok mellékhatás maradt vissza ( azóta sincs rendes nyálképződésem,pajzsmirigy betegségem lett,zúg állandóan a fülem amely nagyon rossz és nem tudok mit kezdeni vele : a talpam érzékzavaros, mintha még valami vastag rétegféle lenne alatta úgy érzem , vese , stb.)
Most viszont nagyon idegesit a fejfájás. ( nyak, tarkó stb ) !!!!>
Tudom van csigolya meszesedésem, de az volt régebben is , mégsem okozott ilyen fájást. Használom Omron 4 Tenset is óvatosan, a rák végett nem tudom szabad-e?? De igazából azzal sem jobb. Algopyrint veszek be , de csak kis időre enyhíti.
Van azonban, hogy nem fáj egyáltalán,vagy enyhén, aztán hirtelen belejön. Gondoltam már az időjárásra is, de nem szeretek arra fogni dolgokat.
Mindez csak egy hete van. Huzatra is gondoltam, de nem tudom okoz -e ilyent?
Régebben volt magas vérnyomásom , de 29 kg-t fogytam , azóta normál a vérnyomások, ellenőrzöm is, de szedek 1/4 valsartan + 164 cocncort is a nyugalmam végett.>
Most idézem az MRI leletem , amely a rendszeres onkológiai ellenőrzés során készült. Azonban ott nem foglalkoznak egyéb bajokkal, rengeteg a beteg, csak célzottan az onkológiai részt nézik.
Natív vizsgálat ( allergia )
A primér tumor régiójában kisfokú asszimetria látható változatlanúl ( mit jelent, baj ez ? )
A garatban és gégében látott mérsékelt fokú nyálkahártya duzzanat és a mastoid sejtrendszerben most is látható jobb oldalon retentio.
Mindkét oldali arcüreg alveolaris recessusában és az iköböl alsó dorsalis fala mentén kisfokú gyulladásoso nyálkahártya duzzanat figyelhető meg.
Tumorra , tumorosw szórásra utaló jel a régióban továbbra sem látható. ( ennek örülök, és fent az onkológián Bpesten ezt nézik alapjában véve, ott ez a mérvadó )
A cervalis gerincen polydiscopathia és spondylarthrosis jelei figyelhetők meg változatlanúl, amelyek együttesen a ventralis liquerteret szűkitik, a myelont elérik, myelon kompresszió jele nem látható. A pajzsmirigy lebenyek szabályosak.
A meszesedés mit okozhat ?????
Továbbá a csigolyák közti porckorong rendelllenesség , csigolya izületek meszessége mit okoz, milyen bajokat ???
A gerincvelő szükitik, ez bizonyára bajt okoz. Milyen tünetek , bajok, betegségek, fájások jelentkezhetnek. ????
Mi lesz akkor ha össze is nyomják a gerincvelőt fokozatosan szükitve ????
Ez 02.28-i leletem.
Nem tudom mindezek az elváltozások pontosan mit jelentenek és főleg milyen bajokat okozhatnak ????
Mi lesz ha összenyomja a gerincvelőt ????
Mit lehet tenni ezek ellen, hogy stganáljon, ne fájjon a nyakam , a tarkóm, amennyiben ez okozza, illetve ez is?????
Gondolom ez nem gyógyitható már. gyógyszerekre ( diclofenc , stb allergiás vagyok, kenőcsére is amelyben van )
Gyógyvizbe rákos nem mehet tilos. Mit tehetetnék, hogy ne romoljon ez az állapot és ne okozzon nagy bajokat. Egyáltalán mit okozhat??? Megzavarodhatok, agyvérzést kaphatok, oxigén -vérhiányosságot az agyamban okozhat ???
Ez okozná a tarkó fájásom és aq nyki fájdalmam, hol jobb, hol bal oldalon közéstől kicsit árrébb, ahol a nyaki aorta van. Netán nyaki érelmeszesedésem lenne. Nem lenne -e szükséges nyaki ultrahang vizsgálat ennek ellenőrzésére????
Mit tehetnék , kérem magyarázza el, mit jelent ez a lelet , és milyen bajokat okozhat mindez, mire készüljek, ettől fáj a tarkóm , nyakam, fejem, fülem mögött ??? De miért csak egy hete, hisz ez már nem mostani ???
Huzat lehetséges, ami még plusszban okozhat ilyen. pl. gépkocsiban, lakásban.?
Mit tegeyek, mivel gyógyitható, illetve szinten tartható, hogy ne legyen nagyobb bajom. És az mi lehet majd??? Ha összenyomja a gerincvelőt, mi lesz akkor velem ???? Mit okoz ????
Naponta szedek évek óta 1200 mg-os nootropilt is.
A sok mellékhetásra amit a kemó okozott van valami , ami gyógyitja , illetve enyhiti. ( pajzsmirigyre kapok csak gyógyszert )
Nagyon nehéz nekem, és félek is nagyon. Élek a rákból, bár csak 3 éve lesz összel, hogy kijöttem az onkológiárol, nagyon -nagyon rossz állapotban. Ma már az nem áll fent szerencsére, nem vagyok olyan gyenge és vérszegény, de itt van mot egy hete ez a fájás, és nagyon rettegek.
Kérem szives magyarázatát, őszinte felvilágositását az MRI lelettel , főképpen az utólsó nykra vonatkozó részeivel és a gerincvelőről.
Mit tehetnék, hogy jobb legyen? Lehet ettől ilyen hirtelen a fájás, vagy más okozza?
Válaszát nagyon várva, előre is köszönöm.
Hilda 48 jelige


VÁLASZ


Szűkre szabott a lehetőségem arra, hogy minden kérdésére részletesen magyarázatot adjak, nem is szívesen terjesztem elő a véleményemet írásban, általam nem vizsgált beteg esetében. Összefoglalni tudom csak a leletet: a leírt elváltozások részben a korábbi kezelés következménye, gyulladás, hegesedés, zsugorodás, ennek következménye, hogy a két oldal nem pontos tükörképe egymásnak: asszimetrikus. A leírtak másik része a korral együttjáró, kopásos elváltozások (bár szerepet játszhatott a besugárzás is). Jelentősebb érelmeszesedést a MR -en ha láttak volna, leírják. nincs olyan szűkület a gerinccsatornában, ami bénulással vagy egyéb problémával fenyegetné, ugyanis kiemelik, hogy a gerincvelőt az elváltozások nem érintik. Az elváltozások leginkább hát- derékfájdalmakat szoktak okozni. Ez a terület a reumatologia körébe tartozik.
A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz, az oka ezerféle is lehet. Nem gondolom, hogy az egy hetes fejfájás komolyabb betegség tünete lenne, de ha változatlan marad, akkor bizony a koponya CT vagy MR vizsgálata is indokolt lehet. Azt gondolom, hogy az onkologus kezelőortvosával fel kellene venni a kapcsolatot a fejfájást panaszolva. A nyaki ultrahangos vizsgálatot vagy egyéb vizsgálatait kezelőorvosával kell megbeszélnie.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink