• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hogyan beszéljem meg a testemmel, hogy tudom, hogy baj van a lelkemben?

Orvos válaszol

18 év után romokban fekszik a házasságom. A férjem beszélni sem hajlandó a dologról, nem hogy változtatni rajta, vagy helyrehozni. Ezt egyértelműen tudomásomra hozta. Van egy tinédzser lányunk, és semmi vagyonunk. Egyik hónapról a másikra élünk. Ez azért fontos, mert egyszerűen nincs lehetőségünk külön-külön új életet kezdeni...

... A dolog úgy kb 3 éve kezdődött. Nem egy harmadik fél miatt, leírhatom ugyan az én verziómat, csak nem tudom, fontos-e, hiszen a másik fél véleményét nem ismerjük, olyan szinten nem, hogy velem sem osztotta meg.
Vélhetően az ő életébe 15 év után újrabelépő rokon láttatja vele máshogy a dolgokat. Azt kell gondoljam, hogy ezzel az egyébként igen közeli rokonával annak idején miattam szakadt meg a kapcsolata, mert talán ellenezte a házasságunkat, mert az ő érdekeinek ez nem felelt meg. De mindezt csak feltételezem.
(Azt azért hozzá kell tennem, hogy olyan szinten áll mostmár a befolyása alatt, hogy még a munkáját is otthagyta, és kb fél évig nem dolgozott, mert ez a rokon munkát igért neki, hitegette, aztán persze nem alkalmazta. stb,stb,...)
Én ebbe a helyzetbe sajnos belebetegedtem. Olyan szinten, hogy különböző autoimmun betegségekkel már kórházba is kerültem. Én meg vagyok győződve róla, hogy a testem ezeket a jeleket pszichoszomatikus tünetként küldi.
És akkor itt jön a kérdésem. Hogyan "beszéljem meg" a testemmel, hogy ne produkáljon testi tüneteket, teljes mértékben tisztában vagyok vele, hogy mennyire nincsenek rendben a dolgok (a lelkemben), ne nehezítse még ezzel is a helyzetemet.
Pillanatnyilag nagyon kilátástalannak látom a dolgokat, végtelenül boldogtalan vagyok. Ezt persze nehezíti, hogy együtt kell élnem azzal a férfival, akivel jobb lenne már külön. Nem veszekszünk, nincsenek nálunk kiabálások, csak éppen nincs szeretet és bizalom sem, és nem vagyunk társai egymásnak. Vélhetően mindketten tisztában vagyunk vele, hogy egyszerüen nincs más lehetőségünk. Csak a csodában tudok bízni, ( mondjuk egy lottó 5-ös formájában), hogy egyszer majd lesz annyi pénzünk, hogy elváljunk. De addig?...
Mit tudok tenni, hogy nem csak ép ésszel, hanem ép testtel kibírjam ezt a helyzetet?


VÁLASZ


Tisztelt Asszonyom!

Levele olvasása közben számos kérdés vetődik fel bennem. Érintőlegesen leír olyan témákat, melyeknek részletes ismerete nélkül nehéz lenne választ adni kérdéseire. Ezekre személyes találkozás alkalmával tudnék választ adni Önnek. (Budapesten van a rendelőm.)
Amikor egy házasság arra a pontra jut, mint amiről Ön is írt, már nagyon nehéz négyszemközt tisztázni a problémákat. Ilyenkor mindketten csak a saját igazukat próbálják a másikkal megértetni, mert már ritkán szokták meghallani a társ álláspontját. Éppen ezért anélkül, hogy külső segítséget vennének igénybe, úgy gondolják, hogy a bajon csak a válás segíthet.

A döntő lépés megtétele előtt érdemes lenne a mediációt igénybe venniük. Ez olyan speciális konfliktusmegoldó módszer, amely nem pusztán a két fél között, hanem egy harmadik független szakember részvételével zajlik. A mediátor irányításával a felek szembe tudnak nézni a problémákkal, közben mindkettőjük számára elfogadható megoldásokat keresnek és találnak.

Üdvözlettel: Spielbergerné Natonek Gabriella
mediátor
mobil: +36 30 9199 524
web: www.kibekitem.hu

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink