• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Tisztelt Weborvos!
23 éves vagyok,diagnosztizàlt irritàbilis bélszindrómàval. A vastagbelem leszàlló àgàn van egy éles kanyar és ez okozza a problémàm...

... 5 éve kezdödtek a panaszaim,a legfeltünöbb a fàjdalom volt. Volt olyan korszakom amikor sürün kellett hasznàlnom a mosdót,aztàn utàna volt,hogy napokig nem. Jelenleg minden nap van székletem,de inkàbb bogyós,hasmenésem néha van csak. Örülök,hogy a székelési problémàm valamelyest normalizàlódott, de sajnos van ami megkeseríti az életem: a fàjdalom. Sokszor ùgy érzem mintha kést hùznànak végig a vastagbelem falàn,a legrosszabb a görcsös-éles fàjdalom,ami ha elkezdödik napokig gyötör,mozdulni sem bírok,még a légzés miatt is fàj ahogy mozog a hasam és mellkasom. Ilyenkor minden fàj,a bordàimtól az alhasamig,a vizeletem nem bìrom tartogatni,és ahogy üritek szörnyü fàjdalmak gyötörnek, es àltalàban ilyenkor sötétebb is. A görcs ellenére van székletem,persze a könnyeim között. Néha elöfordul,hogy làzam is van,amit egy nap alatt iizzadok az àgyban,mivel csak fekszem ilyenkor, mert ha nem mozdulok akkor birom csak elviselni a fàjdalmat,sokszor meleg fürdövizben fekszem óràkig. Nem értem,hogy mikor miért jelentkezik. Sokszor igy ébredek,van hogy a pàrommal valò együttlét utàn jön elö. Gyógyszerek amit ilyenkor szedek: Nospa és Dicetel- ezt itt Torontoban kaptam àllìtólag kifejezetten ibs-eseknek van. A baj az hogy valami miatt nem nagyon hasznàlnak,3-4 napig szenvedek mindig. Gàzhajtót is szedek,de ennek ellenére fel vagyok fùjódva. Nem bìrom megenni a zsìros füszeres ételeket hùsként csak a csirkét bìrom megenni minden nap eszem zöldséget és gyümölcsöt kis adagokban étkezem.
Kérdésem pedig a következö: Jelen esetemben normálisak ezek a görcsös fàjdalmak? A tényt,hogy van valamim amivel nem lehet mit kezdeni nem igazàn tudom elfogadni. Lenne valami tanàcsa vagy ötlete?Vàlaszàt vàrom és elöre is Köszönöm!


VÁLASZ


Nem derül ki soraiból, hogy milyen vizsgálatok alapján állapították meg az IBS-t. Ezt a diagnózist akkor szokták megállapítani, ha a panaszok okát semmilyen vizsgálattal nem tudták kideríteni, vagyis sem vékonybél, sem vastagbél betegsége nincsen. A széklete véleményem szerint most sem normális, mert a bogyós széklet nem egészen nevezhető annak. Emellett a vastagbélen leírt elváltozás okozhat panaszokat, de ez lehet csak fejlődési variáció. Az IBS betegségbe nem fér bele sem a lázas állapot, sem a vizelési panaszok és a fájdalom jellege sem. És az Ön által leírtak sem jellemzőek az IBS-re. Úgy vélem, újabb kivizsgálásra, esetleg más gyógyszerekre lenne szüksége.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink