• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tisztelt Weborvos!
23 éves vagyok,diagnosztizàlt irritàbilis bélszindrómàval. A vastagbelem leszàlló àgàn van egy éles kanyar és ez okozza a problémàm...

... 5 éve kezdödtek a panaszaim,a legfeltünöbb a fàjdalom volt. Volt olyan korszakom amikor sürün kellett hasznàlnom a mosdót,aztàn utàna volt,hogy napokig nem. Jelenleg minden nap van székletem,de inkàbb bogyós,hasmenésem néha van csak. Örülök,hogy a székelési problémàm valamelyest normalizàlódott, de sajnos van ami megkeseríti az életem: a fàjdalom. Sokszor ùgy érzem mintha kést hùznànak végig a vastagbelem falàn,a legrosszabb a görcsös-éles fàjdalom,ami ha elkezdödik napokig gyötör,mozdulni sem bírok,még a légzés miatt is fàj ahogy mozog a hasam és mellkasom. Ilyenkor minden fàj,a bordàimtól az alhasamig,a vizeletem nem bìrom tartogatni,és ahogy üritek szörnyü fàjdalmak gyötörnek, es àltalàban ilyenkor sötétebb is. A görcs ellenére van székletem,persze a könnyeim között. Néha elöfordul,hogy làzam is van,amit egy nap alatt iizzadok az àgyban,mivel csak fekszem ilyenkor, mert ha nem mozdulok akkor birom csak elviselni a fàjdalmat,sokszor meleg fürdövizben fekszem óràkig. Nem értem,hogy mikor miért jelentkezik. Sokszor igy ébredek,van hogy a pàrommal valò együttlét utàn jön elö. Gyógyszerek amit ilyenkor szedek: Nospa és Dicetel- ezt itt Torontoban kaptam àllìtólag kifejezetten ibs-eseknek van. A baj az hogy valami miatt nem nagyon hasznàlnak,3-4 napig szenvedek mindig. Gàzhajtót is szedek,de ennek ellenére fel vagyok fùjódva. Nem bìrom megenni a zsìros füszeres ételeket hùsként csak a csirkét bìrom megenni minden nap eszem zöldséget és gyümölcsöt kis adagokban étkezem.
Kérdésem pedig a következö: Jelen esetemben normálisak ezek a görcsös fàjdalmak? A tényt,hogy van valamim amivel nem lehet mit kezdeni nem igazàn tudom elfogadni. Lenne valami tanàcsa vagy ötlete?Vàlaszàt vàrom és elöre is Köszönöm!


VÁLASZ


Nem derül ki soraiból, hogy milyen vizsgálatok alapján állapították meg az IBS-t. Ezt a diagnózist akkor szokták megállapítani, ha a panaszok okát semmilyen vizsgálattal nem tudták kideríteni, vagyis sem vékonybél, sem vastagbél betegsége nincsen. A széklete véleményem szerint most sem normális, mert a bogyós széklet nem egészen nevezhető annak. Emellett a vastagbélen leírt elváltozás okozhat panaszokat, de ez lehet csak fejlődési variáció. Az IBS betegségbe nem fér bele sem a lázas állapot, sem a vizelési panaszok és a fájdalom jellege sem. És az Ön által leírtak sem jellemzőek az IBS-re. Úgy vélem, újabb kivizsgálásra, esetleg más gyógyszerekre lenne szüksége.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink