• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Igaza volt az infarktusról írónak

Orvos válaszol

Szerintem nagyon is igaza volt annak aki az infaktusrol irt hogy meghalt a beteg mert nem csináltak vele semmit! És abban is igazavolt hogy nem mindegyik orvos gyogyit rendesen tisztelet a kivételnek!!!!Volt nem is rég 1-olyan esetem hogy bevittem az ügyeletre a 8-éves lányomat mert nagyon lázas volt és csunyán elhuzodoan köhögöt azt mondták légcsöhurutja van,másnap rosszabul lett visszavittem azt kérdeztét az elözö kolege nem küldte el önöket rögenre? mondom nem! Ö elküldött kiderült csunya tüdögyuladása van bent is tartoták azt mondta az orvos elnézést kér a másik orvos nevében! Evvel elett intézve de ha ez az orvos nincsen éppen akkor kitudja milett volna a gyerekkel??? Akkor a növérem lánya ugyszintén elkezelték aztmondták tüdögyuladásavan estére elájult mentötkelett kihivni aki azt mondta ez nem tüdögyuladás és elkezte a gyereket lélegeztetni bevitték a korházba egyböl intenzivosztályre vitték 1-hétig lélegezteték altattásba volt csövek logtak ki belöle mindenhonnan kiderült tüdögyuladás helyet rotta virusa volt ezek uttán miröl beszélünk??? Mondom tisztelet a kivételnek 1000-orvosbol sajnos van 20 aki nem foglalkozik szivel lélekel a beteggel!!!!!

Tisztelt levélíró! Engedje meg, hogy visszatérjek először az infarctusra, ami manapság is halálos sok esetben. Az idézett esetben azt írta a levélíró is, hogy idült, tehát lábon már hordta valamennyi ideig. Ilyenkor általában nem lehet elvégezni a szívkatéterezést, a beteget sürgősséggel előjegyezték másnapra, de ha megérte volna a beteg a másnapot, akkor sem biztos, hogy
katéterezhető állapotban lett volna. Ilyen esetben a betegnek biztosítanak egy vizsgálati időpontot, de azt ha a beteg állapota nem teszi lehetővé a vizsgálatot, törlik és későbbre teszik. Az infarctusos beteg nem azért halt meg, mert azonnal nem csináltak szívkatéterezést, amivel azt állapították volna meg, hogy melyik ér záródott el és az elzáródás foka mekkora.Tehát a beteg kezelését, gyógyszeres ellátását nem befolyásolta volna a vizsgálat.

Én a levélben arra reagáltam erősen, hogy a hozzátartozó állítása szerint azért "hagyták meghalni a beteget, mert kevés az orvosok fizetése". Jó volna, ha ez a beteg gondolat nem kapna teret mindenütt. És tovább kérem a bocsánatát a következők miatt: Ön ügyeletre vitte 8 éves kislányát, mert csúnyán, elhúzódóan köhögött. Mért várta meg, hogy a köhögés elhúzódóvá válik, tehát több napja fent áll és miért nem vitte a gyermekorvosukhoz a tünetek jelentkezésekor?Mert így is elemezni kell az eseteket. Szerencsére másnap visszavitte /valószínűleg az ügyeletre/ és ott kiderült a tüdőgyulladás. És a kislány meggyógyult. Arról még tájékoztatom, hogy nem minden tüdőgyulladás ad röntgenképet. A vírusos tüdőgyulladásnak pedig az a jellegzetessége, hogy vándorol. Tehát ha óránként készítenének mellkasröntgent, óránként máshol és más terjedelemben látnák a tüdőgyulladást.

Nővére leányának a kórtörténetéhez nem tudok hozzászólni. Hacsak annyit nem, hogy a vírus izolálása hosszú ideig, napokig tart.

Abban a tekintetben is túloz, hogy 1000 orvos közül 20 tisztességes. A tisztesség mellé tudás és gyakorlati tapasztalat is kell. És nem tisztességes olyen nagyokat mondani, ami éppen az eszünkbe jut. Mert ha minden 1000 orvosból 980 tisztességtelen volna, akkor a lakosság egészségi állapota nem volna olyan, mint amit más európai országokban is elismernek. Mert a halálozási mutatók, stb., nem az orvosok hozzáállása miatt rosszak Magyarországon.Arról kellene beszélni, hogy minden egyénnek felelőssége van egészségét illetően, amit döntően életmódjával alakít, hogy a szűrővizsgálatokra el kell menni, hogy a háziorvost nem kell lenézeni, hanem hozzá fordulni, hogy a gyógyszert előírás szerint kell bevenni és nem kell összevásárolni mindenféle készítményt és azt beszedni, mert divat. Hogy ügyeletre akut problémával menjen a beteg és ne több napossal. Ezután kellene arról beszélni, hogy ha mulasztás, műhiba történik, akkor azt ne kendőzzék el.És sajnos vannak betegségek, amelyek nem gyógyíthatók.
Tisztelettel
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink