• nátha
    • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

      Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

    • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

      Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • melanóma
    • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

      Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

    • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

      Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

    • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

      Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • egynapos sebészet
    • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

      Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

    • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

      Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

    • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

      Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

István

Orvos válaszol

Tisztelt Címzett!
1 évvel ezelőtt jártam pszichiátriai szakrendelésen, szorongással és depresszióval. SSRI csoportba tartozó (Paroxat nevű) gyógyszert írtak fel. (Ha problémát jelent, töröljék a gyógyszer nevét a válaszból). Első nap mikor elkezdtem szedni, már délutánra ill. estére eléggé rossz lett a közérzetem, nagyon nyugtalan lettem, izzadtam, és láthatóan kitágult a pupillám. Éjjel aludni is alig tudtam. Abba is hagytam a szedését, és azóta nem is voltam orvosnál, de úgy érzem nagy szükségem lenne rá. Lehet hogy én nem bírom az SSRI gyógyszereket? Vagy legközelebb egy másik SSRI gyógyszert kellene kipróbálni, hátha csak ezt az egyet nem bírom? Olvastam a szerotonin szindrómáról, lehet hogy nekem is az volt? Ha igen akkor mi a teendő? Egyébként mennyi idő amíg elmúlik a kezdeti nyugtalanság és kialakul a jótékony hatás ezeknél a gyógyszereknél? A hosszabb távú szedés járhat kedvezőtlen hatásokkal? Pl.: memória romlása stb. Fokozott szellemi munkát végzők esetében nincs káros hatása? Valób
an képes jelentősen oldani a szociális szorongást? Alkoholt egyáltalán nem lehet mellette fogyasztani? (Alkalom adtán).
Válaszukat előre is köszönöm.
Jelige: István

Kedves levélíró!
A serotonin visszavételt gátló gyógyszereknél előfodul, hogy valaki túlérzékeny a serotoninra és olyan tünetek lépnek fel, mint Önnél.
Ha ezek több napon át fennállnak és súlyosbodnak is, felmerül a gyógyszerváltás egy másik tipusú antidepresszansra.
Kismennyiségü alkoholt lehet fogyasztani, de mértékkel.
Üdvözlettel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink