• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tisztelt Doktor Úr/Nő !
Bal alsó lábszárban kialakult, nagyon erős, ijesztő módon mozgást is korlátozó lábfájdalom miatt kórházba kerültem, ahol az első ultrahang vizsgálat az alábbiakat állapította meg:...

... A m. gastrochemius mediális felszíne és a fascia között a fájdalmas területnek megfelelően kb. 20 cm hosszú, 3x1,3 cm harántmetszetű tubularis képlet látható, tágult vénának megfelel, proximális szakasza komprimálható, itt a lumen szabad, distalisan nem komprimálható, echodús thrombussal kitöltött. A femoro-poplitealis mélyvénákban thrombosis nem látható. A lábszár medialis oldalán a fascia és az izom között tágult vénában thrombosis van. Ennek megfelelően felületi thrombosissal kezeltek, vérhigító injekcióval. Két hét után kontrollra hívtak, amikor továbbra is tapintható volt a fenti dudor a lábamon. Ekkor újabb ultrahangos vizsgálat, amelynél az alábbi vélemény alakult ki: "a leírt elváltozás nem jellemző thrombosisra, lehet kiszakadt Baker cysta, esetleg haematoma maradványa." Ma újabb 4 hét utáni ultrahang vizsgálat az alábbiakat írja: "Korábban leírt képlet (leszállt, vagy kiszakadt Baker cysta?) méretében és megjelenésében érdemben nem változott." Jelenleg fájdalom időnként jelentkezik, néha erősebb, néha gyengébb. Térdem fájni nem szokott, néha, nagyon ritkán éles, nyilalló fájdalom jelentkezik benne.
Kérdésem, hogy az alsó lábszár belső oldalán előfordulhat-e, lehet-e Baker cysta, illetve a méretét, az okozott panaszokat tekintve milyen megoldást javasolnak? Kell-e műteni? Az érzékelhető, hogy mérete az elmúlt időszakban nem változott. Egyébként Voltaren kenőcsös párakötés, pihentetés, felpolcolás az előírt terápia.
Köszönettel


VÁLASZ


Tekintettel arra, hogy a különböző vizsgálatok során sem sikerült pontos diagnózishoz jutni, ne várjon tőlem megalapozott véleményt. Ezt a vizsgáló orvosok, ortopéd sebészek, baleseti sebészek tudják megtenni, ugyanis a beteg vizsgálata nem merül ki az ultrahangos vizsgálattal, de a panaszok kikérdezése, a személyes vizsgálat is feltétlenül szükséges. Azt meg tudom erősíteni, hogy a rupturált, kiszakadt BAKER CISZTA a mélyvénás trombozis képét utánozhatja. Mivel a ciszta három különféle savós tömlőből alakulhat ki, ezért az elhelyezkedése is változatos.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink