• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Kételkedő jeligére

Orvos válaszol

Tavaly tavasszal kissé magas lett az összkoleszterinem, ezt három hónap mulva ellenőrizte a háziorvos,és mivel akkor is magas volt gyógyszert ajánlott. Kértem, hogy ellenőrizzük ujra 3 hónap mulva. Megtörtént, de akkor is magas volt (6.7, ) és a HDL pedig alacsony (1,25). Szóval jött a gyógyszer: Sortis 10 mg. Ezt szedtem 3 hónapig, kontroll, Remek!
(összkoleszterin 4,09, hát a HDL azért annyira nem 1,35)
A kérdésem a sortis hatásmechanizmusára vonatkozik. Mi történik a gyógyszertől? Feloldja a zsírt? Ha igen, a vérből, vagy az érfalról is? A másik: a háziorvos azt mondta, szedjem még ey hónapig és 6 hét mulva ujra kontroll. Ezt miért kell? Nem értek vele egyet, de betartom. Félek a gyógyszertől, annál is inkább - és ez a következő kérdésem - különböző ciszták miatt évente hasi UH-ra járok és amellett, hogy a cisztáim köszönik jól vannak, azt irta az UH- orvos, hogy kissé megnagyobbodott máj. Na most ha ez a Sortistól van, akkor nagyon szeretném abbahagyni. Van-e teendő ezzel a májjal?

Az előbbi kételekdő jeligés levelemből kifelejtettem. azért napi 11 km-t biciklizek ám minden nap, amióta szedem a gyógyszert. És ezt nem hagyom abba!

Az atorvastatin úgy hat, hogy gátolja egy enzim hatását, amely egy bizonyos vegyületnek koleszterin előanyaggá történő átalakulását gátolja. Gátolja a májban történő koleszterin képzést is. Sőt, megnöveli a májsejtek felszínén lévő LDL-receptorok számát. Csökkenti az LDL-termelést, ezért befolyásolja az LDL szintet. Lényegében az mondható, hogy csökkenti az összkoleszterin szintet, az LDL-koleszterinszintet, a trigliceridszintet és az apolipopriteinszintet és kissé emeli a HDL koleszterint. E szintek optimalizálása csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. A hatóanyag lebontása a májban történik a citokrom P450 enzimrendszeren keresztül, főleg az epével választódik ki. Bizonyos májfunkciós próbák átmenetileg emelkedett értéket mutathatnak. Ha etzek közül a transzamináz
érték a háromszorosára emelkedik, akkor érdemes a kezelést abbahagyni. Nem tudom, mely szervekben vannak cisztái, így a kezelést a cisztát figyelő szakorvossal kellene megbeszélni. Az nem zárható ki, hogy a májat fokozottan kell figyelni. A gyógyszer nem oldja fel a zsírt , mert olyan gyógyszer nincs forgalomban, hanem a zsíroknak a májban történő képződését úgy csökkenti, hogy a rizikót jelentő zsírfajták termelése csökken, a "jó koleszterin" termelése kissé nő. Ti. a vérzsíroknak csak kisebb része származik az élelmiszereinkből, nagyobb részét a saját májunk termeli. A májával annyi a teendő, hogy meg kell nézni a májfunkciós laboreredményeket, azok esetleges emelkedését és azt a gyógyszer elhagyása után ellenőrizni kell. Azt gondolom, a háziorvos azt reméli, hogy további egyhónapos kezeléssel a vérzsír értékek stabilizálódnak. Ha Ön ezt nem akarja, abbahagyhatja a gyógyszer szedését. Viszont tisztázni kell a háziorvossal azt, hogy kardiovaszkuláris rizikó szempontjából Önt hova kell sorolni. Mert ettől függ az, hogy milyen drasztikus mértékben célszerű a lipidszintek csökkentése az Ön esetében.

A rendszeres testmozgással Ön sokkal többet tesz a keringéséért és egészségéért, mintha csak gyógyszert szedne. Valóban ne hagyja abba.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink