• nátha
    • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

      Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

    • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

      Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • melanóma
    • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

      Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

    • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

      Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

    • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

      Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • egynapos sebészet
    • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

      Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

    • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

      Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

    • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

      Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

kétségbe esett anyuka

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő / Úr !

Kislányom 12 éves. Korábbi években is nagyon sok problémája volt a középfül és arcüresgyulladásokkal. Most több mint fél éve többször fájt a feje, szédült, hányingere volt..

.... (néha hányt is), ezért a házi orvos elküldte kivizsgálásokra. A neurológus elküldte koponya ct-re, ahol pansynusitist állapítottak meg. A gégész, mivel nem volt láza, csak C-vitamin, Kálcium, Acc-t, lámpázást, valamint éjszakára Cetirizint javasolt. Úgy tűnt ez gyógyulóban van, a feje azóta is csak ritkán, rövid ideig fáj. Közben kardiológiai vizsgálat is történt, ahol a rendelőben jó vérnyomás értékei voltak, azonban a 24 órás vérnyomás vizsgálat 35 mérésből 3/4 rész kórosan magas vérnyomást mutatott (volt 192/110 123 pulzussal, 167/90 108 pulzussal). Belgyógyászati vizsgálatot javasoltak.
A kérdésem lenne, hogy ezek a szedett gyógyszerek, vagy a pansinusitis okozhatott-e magas vérnyomást ?
Köszönöm válaszát.
Jelige: kétségbe esett anyuka


VÁLASZ


Az említett gyógyszerek nem okoznak magasvérnyomást, míg a magasvérnyomás okozhat fejfájást. Mindenképpen javaslom a további kivizsgálást (belgyógyászati). A magasvérnyomás mögött nem kell, hogy szervi betegség legyen (pl.vese), de a kivizsgálásnak kell kizárnia.

Üdvözlettel dr.Sebő Zsuzsanna

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink