• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Eléggé összetett problémám van.Hónapok óta jelentkező szédülésem,egyensúlyzavarom van,ami kb, másfél hete állandósult.Éjszaka sem múlik...

... ,ágyban megfordulásnál is jelentkezik.Írásom nehezebbé vált,időnként nagyobb tárgyakat is kiejtek a kezemből,vagy éppen nem tudom megfogni.Jobb fülemben a délelőtti órákban éles sípoló hangot hallok.Időnként tárgyak mellé nyúlok.Előfordult,hogy szőnyegben megbotlottam.A járásom bizonytalan.Gondolkodásom meglassult,időnként keresem a szavakat,vagy nem azt mondom amit szeretnék.Mozgásom mintha összerendezetlen lenne. Fáradékonynak,gyengének érzem magam.
Ideggyógyásznál voltam,aki felvettette a kisagy-híd szögleti daganat lehetőségét. Koponya MRI vizsgálatot kért,de 7 hónapos előjegyzés van a vizsgálatra.Tavaly májusában jobb kar,váll határról eltávolítottak egy szövettanilag igazolt fibromyxoid sarcomát. Semilyen kezelést nem kaptam rá,mert nem tartották indokoltnak.Fül-orr-gégész látott,gyógyszert kaptam,de nem hat.Készült nyaki gerinc röntgen,ami teljesen negatív.Laborom teljes mértékben normális,nincs vashiányom.Koponya CT negatív.Szemfenék vizsgálatra előjegyzésem van.
Környezetem a fent leírt tünetekből csak annyit tapasztal,hogy a mozgásomon nagyon enyhén látszik a bizonytalanság.
Fontosnak tartom,hogy tudják,hogy eü.dolgozó vagyok.Ezeket a tüneteket intő jelnek veszem,ezért fordultam önökhöz is.A fenti tüneteket a szédülés állandósulásával egyidejűleg kezdtem tapasztalni, tehát kb. másfél hete.
Kérdésem az lenne,hogy valóban felmerülhet e a kisagy-híd szögleti daganat lehetősége?Ha igen,akkor mennyire lenne sürgős az MRI vizsgálat elvégzése?Gyorsan növekedhet e esetleg a daganat?


VÁLASZ


A relatív sürgős vagy sürgető MR vizsgálatra mindig van lehetőség. Számomra érthetetlen, a hosszú előjegyzési idő. A daganatos betegség lehetőségének, gyanújának esetében a 7 hónapos várakozás elfogadhatatlan. A tünetek alapján valóban felmerül akár akusztikus neuroma lehetősége ahogy az ideggyógyász feltételezi. Az Ön esetében a sürgősséget alátámasztja az is, hogy – feltehetően - alacsony malignitásu fibromixoid tumora volt a közelmúltban. A daganatot – az irodalmi adatok szerint – sokszor csak MR vizsgálattal tudják kimutatni. De:a panaszok hátterében ér eredetű eltérések is lehetségesek, amelyek diagnózisához szintén indokolt az MR vizsgálat. Mindkét esetben a korai diagnózis és kezelés szükséges, a 7 hónapos várakozás a gyógyulás esélyét csökkenti. Ha, mint írja, egészségügyi dolgozó, forduljon munkahelyi főnökéhez és kérjen tőle segítséget a vizsgálat mielőbbi elvégzése érdekében, mert legálisan is van mód a korábbi időpont eléréséhez.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink