• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Jelige: klan
T. Válaszoló Doktornő/Úr!
Barátnőm miatt izgulok. Nagyon előrehaladott szerintem már a HCV miatti májbetegsége, de nem vették még fel a listára. Már az egyik veséje sem működik...

... Szinte, csak feküdni tud. A nyáron ment a kezelőorvosához, hogy befekszik és elkezdődik végre valami. Így volt megbeszélve. Mikor odaért, azt mondta neki az orvos, hogy várjunk még, meg különben is Ő most elmegy 6 hét szabadságra, s majd utána folytatódik az "ügye". Azóta sem történt semmi. Ő maga járkál orvostól-orvosig, de igazi előrehaladás nincs, mert mindegyik orvos csak a saját szakterületét nézegeti. Szerintem, csak a hepatológusának kellene mindenhová beutalni, mert itt már szövődmények vannak. Évek óta ki van mutatva Nála a cirrózis. Nyáron májkómába esett, de visszahozták. Pár hét múlva elindult Nála a vizesedés, hasában, lábaiban. Megint kórházi tartózkodás, de a továbblépés még mindig elmaradt.
Leírná nekünk, hogy mi az a minimum érték, amikor felkerülhet valaki a "listára"? S mi az, amikor már nincs remény? Most hallottam, hogy egy ismerősömnek meghalt a férje májelégtelenségben, mert későn került fel a lístára. Mikor elindították az egészet, már megmondták nekik, hogy késő. Azt mondák nekik, hogy annak sikeres, aki a "saját lábán, maga megy be és viszi a böröndjét a klinikára".Attól félek, hogy Barátnőm ezen már túl van. Ő már nem képes saját maga elutazni a böröndjével a klinikára. Mi lesz Vele? Hová forduljon, vagy mire hivatkozzon a kezelőorvosánál, hogy Ő ne maradjon le, mint a Ismerőseim, kettő is már!?
Köszönöm, ha gyorsan válaszol, nagyon szalad az ídő!! Üdv: klan


VÁLASZ


A májbetegeket hepatológusok kezelik. Annak eldöntése, hogy valaki a májátültetésre alkalmas vagy sem, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikájának (Budapest, Baross utca 23.) feladata, szóbeli, felületes adatok alapján nem lehetséges, sohasem egy tényezőn múlik. Ha itt úgy ítélik meg, hogy a transzplantáció elvégezhető, akkor a megfelelő centrumba irányítják a beteget a szükséges vizsgálatok elvégzésére. Ha nem derül ki olyan elváltozás, betegség, állapot, ami a transzplantáció ellenjavallatát képezi, akkor kerül fel a beteg a listára. A várakozási idő is meglehetősen hosszú, a sorra kerülés időpontja szerencse kérdése is. Ha már jártak a klinikán, akkor azt javaslom, forduljanak közvetlenül a klinika igazgatójához.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink