• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Tisztelt Doktornő, illetve Doktor úr!

Mostanában sok olyan cikket lehet olvasni, hogy milyen hasznos a kókuszzsír fogyasztása, mert nem tartalmaz transzzsírt, segíti a pajzsmirigy működését, gyorsítja az anyagcserét és nem emeli a koleszterinszintet...

... Nekem magas a koleszterinszintem és pajzsmirigy alulműködésem van, ebből eredően az anyagcserém is nagyon lelassult. A korábban olvasott cikkek arra ösztönöztek, hogy én is vásároljak kókuszzsírt és ezt használjam a mindennapi főzéshez.
Egy-két napja viszont azt olvastam, hogy nagyon sok (90 %) a transzzsír tartalma és nagyon nagy mértékben megemeli a koleszterinszintet is.
A segítségét szeretném kérni, hogy valójában hasznos-e ha ezt a zsiradékfélét használom, vagy inkább vajat és mangalica zsírt használjak. Valószínűleg ez a kérdés másokat is érdekelhet, mert most elég nagy propagandája van ennek a zsiradéknak, de lehet, hogy csak az üzleti érdek diktálja ezek forgalmazását.
Köszönöm előre is válaszát


VÁLASZ


Az én személyes véleményem rendszerint el szokott térni a hirtelen felkapott, divatos és persze nem olcsó reform? élelmiszerek, ételkiegészítők alkalmazásától, fogyasztásától. Próbálom magammal elhitetni, ez rendszerint sikerül is, hogy a mediterrán vidéken azért használják ezt, mert nincs sertés, meg kacsa, meg liba, de van kókuszpálma. Itt meg nincs kókuszpálma, nem is beszélve pl. Izlandról. Nem hiszem, hogy a kókuszolaj (vaj, zsír) – amit ezen a vidéken néhány tízezer év óta nem használtunk – olyan előnyökkel rendelkezne, ami indokolttá teszik a fogyasztásukat. Az bizonyos, hogy nem ártalmas. Inkább sznobizmusról lehet szó, ha a pénztárca engedi.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink