• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Krónikus fül

Orvos válaszol

Jelige: Krónikus fül
Tisztelt Weborvos!
Kérdésem az volna, hogy krónikusan visszatérő fülkürthurutom szokott lenni, főleg a tavaszi-őszi időszakban,...

... sajnos erre hajlamos vagyok, és nagyon sokszor voltam már vele fül-orr-gégésznél, ahol a timpanometriától kezdve a hallásvizsgálaton át az orrendoszkópiáig megnéztek, ahol nagyjából minden rendben volt egy kis orrsövényferdüléstől eltekintve, de az orrom sűrűn eldugul sajnos.Eddig nem kellett fölszúrni, mert megoldottam melegítéssel, meg orrcseppezéssel, azonban 3 hete volt egy savós középfülgyulladásom, amire antibiotikumot szedtem, és el is múlt utána, azonban rá egy pár napra tüszős mandulagyulladásom lett, újra antibiotikumot kaptam, és mintha újra kezdődött volna a fülkürthurut, ez lehet a mandulagyulladás utófolyamata? Mennyi idő, míg elmúlik?És mit tehetnék, hogy ne súlyosbodjon a folyamat? Antibiotikumot már nem szívesen szednék újra, tekintve az elmúlt egy hónapban szedett két antibiotikumra is. Valamint mivel lehetne megoldani, hogy ezek az állandóan visszatérő fülkürthurutok elmúljanak? Kapcsolatban állhat a refluxxal?
Válaszát előre is köszönnöm!


VÁLASZ


Az idült fülkürthurutot nem lehet felszúrni, csak a középfülgyulladást lehet. A fülkürthurutot nem kell melegíteni / a középfülgyulladást sem kell /
Azt írja, a múlt héten volt egy középfülgyulladása, majd az antibiotikum szedés alatt kialakult egy mandulagyulladás. Valószínűleg más típusú antibiotikumra váltottak ekkor, mert azt feltételezték, hogy a középfülgyulladásra alkalmazott antibiotikum nem hat a kórokozóra, ezért lett gennyes a mandula.
Valamint reflux beteg is.
Az számomra nem világos, hogy Önnek mi is a baja. Van egy időnként elzáródó fülkürt? Vagy visszatérő középfülgyulladásai vannak?
És sűrűn eldugul az orra, bár semmiféle elváltozás nem látszik és nem allergiás.
Azt javaslom, hogy használjon hipertóniás orröblítő spray-t azonnal, mihelyt észleli az orrdugulást. Ebből többször fújhat az orrfelekbe naponta. Mellette orrdugulás esetén javaslom azt, hogy a szénanáthások valamelyik orrspray-jét is írják fel és orrdugulás esetén ezt is alkalmazza reggel-este. Valamint ilyenkor Valsalvázzon / orrot befogva megfújni, ekkor a fülkürtön át a levegő kiegyenlítődik a dobüregben.
Ne melegítsen, mert az értágulatot és szövetduzzadást okoz, azaz ellene hat annak, amit el akarunk érni: az összehúzódás ellen hat.
Ha váladék nélküli orrdugulás és nagyothallás / fülkürt elzáródás / kezdődik, szedhetne vényköteles gyógyszert / mint pl. Zyrtec-D 2x1 tbl egy hétig , de ezt sem szabad sokszor alkalmazni / vagy olyan készítményt, amelyben van fenilefrin / pl. vény nélkül kapható a gyógyszertárban a Wick TriActin forróitalpor, ami ezt is tartalmazza /
A reflux gyógyszerei a PPI csoportba tartoznak / protonpumpa gátlók /, de a reflux nem okoz fülkürthurutot.
Abban az esetben, ha valóban elzáródott a fülkürt és ez áll a panaszok mögött, akkor Grommeth tubus behelyezése is szóba jöhet, de a levelét többször végigolvasva sem tudom pontosan, hogy konkrétan mi is az Ön betegsége.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink