• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

18 éves lány vagyok. Január elején úgy felfáztam, hogy életemben először véreset pisiltem. Mindig is nagyon felfázós voltam, minimum öthavonta előjött, de januárig sosem kellett antibiotikumot szednem. Megittam pár liter teát,...

... ami átmosta a hólyagom, és pár óra múlva ismét elfelejthettem átlagosan öt hónapra. Január óta azonban májusig kéthetente, majd utána hetente egyszer, morbid esetekben kétszer is felfáztam.
Orvostól orvosig jártam eközben végig. Kezdetben még csak háziorvoshoz, mivel azt hittük anyukámmal, hogy szimpla felfázással állunk szemben. Ő mindig antibiotikumot írt, ami nagyon gyorsan hatott, de ugyanolyan gyorsan újra felfáztam. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy hajszálpontosan akkor kezdődtek a problémáim, amikor a barátommal elkezdtünk nemi életet élni. Egy kis internetes nyomozás után a háziorvosommal arra jutottunk, hogy allergiás lehetek az óvszerre, ezért márciusban fogamzásgátlóra váltottam. De ettől sem lett egy fikarcnyit sem jobb. Csináltattunk háromszor vizelettenyésztést antibiotikumos kúrák után, és az összesnél streptococcus agalactiae baktériumot mutatott ki. Csak az egyikre írták rá a csíraszámot, ami tíz az ötödiken volt.
Következő lépésként elmentem nőgyógyászhoz. Azt mondta, hogy ennek a baktériumnak nincs köze a barátomhoz, csupán azért szaporodott el bennem, mert beállt ez a változás az életemben. Megvizsgált, levette a rákszűrés kenetét, csinált hüvelyváladék tenyésztést, és megnézte a ph-t is, ami borzalmas volt, és felírt 6 hüvelykúpot. Természetesen antibiotikummal.
Ezt követően elmentem urulógushoz is, aki talán az orvosi nem-törődömség legtökéletesebb példája. Nem kérdezte meg, mi a problémám, nem tudtam neki elmondani, mindössze feltett pár számomra lényegtelen kérdést, és felírt még egy doboz antibiotikumot, miután ultrahanggal megvizsgált és nem talált semmit. Hiába próbáltam olyan fontos dolgokat közölni vele, mint hogy a szüzességem elvesztése után jelentkeztek a tünetek, nem volt kíváncsi semmire. Pedig ez szerintem igen lényeges momentum.
A mérget újra beszedtem, és a hüvelykúp nem hogy segített, hanem még rosszabb lett (bár lehet hogy csak véletlen egybeesés). Ekkor kezdtem el úgy érezni az „együtt léteknél", mintha nem lenne bőröm belül, és egy fájdalmas nyílt sebet feszegetne.
Ekkor elmentem magánrendelésre egy másik nőgyógyászhoz, aki az előző nőgyógyász megállapításain nem győzött hüledezni. Miután megvizsgált (az előző után maximum 2 héttel), mondta, hogy olyan szinten tönkretette a hüvelyflórám a 12 doboz antibiotikum, amit fél éven belül beszedtem, hogy teljesen fel van maródva, és alig vannak már benne jó baktériumok. Így a rákszűrés levétele teljesen felesleges volt, mivel ilyen egészségtelen mintából véve szinte mindig hamis eredmény jön ki. A mértéktelen antibiotikumon szintén elpattant a homlokán pár ér. Ő végre egy olyan orvos volt, aki azt mondta, csak a legeslegeslegvégsőbb esetekben ír fel antibiotikumot. Helyette medveszőlőlevél teát javasol, ami a szervezet terhelése nélkül antibakteriális hatású. Ezen felül teljesen meg volt róla győződve, hogy a barátom okozza a panaszaim. Mondta, hogy a férfiaknál szinte semmi nem okoz tünetet, így ha nem panaszkodik semmire, az még nem jelenti azt, hogy nincs is baja. Elmeséltem neki, hogy elment a házi
orvosához, hogy csináljon neki is vizelettenyésztést korábban, aki röhögve elzavarta, hogy ezt a baktériumot nemi úton nem kaphatja el. Természetesen ettől az orvosi hozzáállástól is öregedtünk öt évet. Ami viszont meglepő, hogy a hüvelykúp helyett az élőflórás tampont javasolta, ami olcsóbb, természetesebb, és elvileg hatásosabb is. Rendszeresen alkalmazom is a hüvelyflóra helyreállítük között.
A tanácsára megcsináltattuk a barátomnak is a vizelettenyésztést, mivel a saját háziorvosa nem volt hajlandó rá. Az eredmény szerint enterococcus faecalis található a vizeletében tíz a negyediken csíraszámban. Az interneten azt olvastam, hogy ez az előző barátnője kedves kis hagyatéka, ami az igénytelenségére és a tanga használatára vezethető vissza, mivel a végbélből származik. Mégsem értem, hogy lehet, hogy egymás baktériumát nem kaptuk el. Az okosabb nőgyógyászom azt mondta, nem bízik a vizelettenyésztésben, mert nem lehet sterilen leadni, és minden apróság befolyásolja az eredményt, amiről nem tájékoztatják azt, aki vizsgálja. Ebből gondolom, hogy mindkettőnknek lehet streptococcusa és enterococcusa is.
Júniusra pedig sikerült összeszedtem a strandon egy kellemes kis mononukleózist, amit elvileg az antibiotikumtól legyengült immunrendszeremnek köszönhetek.
Továbbá korábban, nyár elején elmentem egy natura boltba, ahol az eladó két immunológussal folyamatos kapcsolatban van, és sok érdekességet mondott. Húsz éve dolgozik a szakmájában, és soha nem hallott a streptococcusról. Azonban az elmúlt egy évben a két éves kislánytól a 70 éves néniig rengetegen fordulnak hozzá utolsó reménysugárként, miután beszedtek x doboz antibiotikumot feleslegesen. Ő adott medveszőlőlevél teát, cickafark teát, tőzegáfonya teát, húgyutakat erősítő vitamint, probiotikumot, intim gélt, ami fertőtleníti és megakadályozza, hogy a hüvelyemből kikerülve a baci a húgycsövemet is megtámadja, és béta karotint, ami segíti a nyálkahártya regenerálódását. Mióta az ő termékeivel, antibiotikum nélkül próbálok gyógyulni, ma 11 napja nem fáztam fel, ami az elmúlt hónapok hihetetlen rekordja. Azt mondta, hogy ezek az emberek előttem meggyógyultak azoktól, amiket nekem adott. Azonban náluk nem játszottak közre olyan tényezők, mint nekem. Elég valószínűtlen, hogy a két éves kis
lánynak a nemi élete segítette elő ezt a bacit, és az is, hogy a többieket folyamatosan fertőzte még egy enterococcusos is, akibe ki tudja, mi van még ezen kívül az előző barátnője jóvoltából.
Elmentem pszichiáterhez is, mivel az elmúlt egy hónapban betegesen elkezdtem rettegni a felfázástól. Olyan borzasztó és kínzó érzés, hogy sokszor, ha kiléptem a házból és eszembe jutott, hogy nem otthon ér a felfázás és nem tudok forró vízben ülve teázni, gyomorideggel indultam el. Észrevettem, hogy ha ilyen szinten megijedtem, rögtön fel is fáztam. Azt mondta a pszichiáter, hogy létezik, hogy egy banális problémát (mint a baktérium alacsony csíraszámban) felnagyít a tudatalattink félelme. De semmiképp nem ez volt a kiváltó ok, mivel a barátomnak köszönhetően a felfázások ellenére talán ez volt életem legszebb korszaka. Abszurd, hogy most alakulhatott ki ekkora lelki problémám.
Ez után már annyira elkeseredtem, hogy senki nem tudott egy kis reményt adni a gyógyulásra, hogy parapszichológushoz is elmentem, aki elvileg 47 ártó szellemet szedett le a hasamról.
Jelenleg ott tartok, hogy rettegve hagyom el a házat, napi 6 litert iszok, nem járok szinte sehova, a barátaimmal képtelen vagyok így tartani a kapcsolatot, és már egyetemre sem merek elmenni, hiába lettek meg a pontjaim.
A mononukleózis miatt nyár elején, júniusban voltam hasi ultrahangon, amin leírták, hogy a vesémnek semmi baja. A kontroll vizsgálaton másfél hónap múlva jobb oldali vese üregrendszeri tágulatot találtak. Természetesen két külön szonográfus nézte. Elmentem urológushoz, ő is megnézte hamradikként, és azt mondta, hogy ha először látná, azt mondaná, hogy nekem egyszerűen ilyen alakú a vesém, kissé deform és kész. Azonban ha tágulat, akkor is olyan pici, hogy nem utal semmire.
Általában vesekövet keresnek nálam, noha életem első szeretkezése után 15 órával kezdett így megkeseredni az életem. Hihetetlen egybeesés volna, ha a vesekő pont akkor került volna a képbe. Nem beszélve arról, hogy három orvos sem látott követ az ultrahangon.
Viszont a barátomtól való visszafertőzés is kizárható, mert maximum 3 hetente vagyunk együtt, előtte mindketten fogat mosunk, antibakteriális szájvizet hazsnálunk, antibakteriális szappannal megmossuk odalenn és a kezünket, esemény után pedig rögtön rohanok pisilni és meginni egy liter teát, nehogy felmásszon a baci. És óvszert is használunk. Már kétszer sikerült antibiotikum kúra után negatív vizelettenyésztést produkálni, de 20 napon belül visszatér. A hüvelyemben is ott van a baktérium, ami elvileg kiirthatatlan, de hüvelyflóra helyreállítókat folyamatosan alkalmazok, és a higiéniára is nagyon odafigyelek: beleértve a túlzásba vívésnek elkerülését is.
Mit tehetnék? Az orvosok mindig elzavarnak egy doboz antibiotikummal és hüvelyflórahelyreállítóval. Ha nem élek nemi életet, nincs gondom. De akkor haljak meg egyedül, gyerek nélkül? Anatómiai gondjaim lehetnek? 3 nőgyógyász is vizsgált ultrahangot is beleértve, és ilyen problémát nem talált.
Tanácstalan vagyok. Önök az utolsó mentsváraim


VÁLASZ


A leírtak teljes képet adnak egy kórképről: latin neve „trigonitis" és a női hólyag hüvely felső falával szomszédos részét érinti a két beérkező vesevezeték és az induló húgycső adta háromszög területén.
Korábbi gombás fertőzés kórokozói megtelepedve fizikai behatásra helyi vérbőséget és izgalmi tüneteket okoznak. Kezelés elhúzódóan – akár 1-2 hónapig tartóan - gombaellenes gyógyszer szedéséből áll.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink