• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Tiszteletem!

Nekem eltávolították a lépemet, és ezért Kardegic-et (acetil-szalicilsavat) kell szednem a vérlemezkék összetapadásának gátlására...

... Olvastam arról, hogy a kurkumában lévő kurkumin-nak is van ilyen hatása és ezért nem is ajánlott a fogyasztása azoknak akik ilyen típusú gyógyszert szednek. Azt szeretném megtudni, hogy valahogy megállapítható-e, hogy le lehet-e és milyen arányban cserélni az acetil-szalicilsavat kurkumin-ra, lévén az utóbbinak más pozitív hatásai is vannak (antioxidáns, és antiszeptikus) míg az előbbi maró hatása miatt gyomor (az nekem nincs) és bél fekélyt okozhat. Tudom, hogy a kurkumában, mint minden növényben termésenként eltérő lehet a hatóanyag mennyisége, de léteznek olyan táplálék kiegészítők amiben milligrammban meghatározott mennyiségű kurkumin van, ezért úgy gondolom ezekkel pontosan betartható lenne egy megszabott mennyiség.


VÁLASZ


A kurkumának számos előnyös hatást tulajdonítanak, jórészt megalapozatlanul. Ezek között a hatások között több helyen szerepel a véralvadás gátló hatás is, de a – főként amerikai mértékadó – tudományos lapokban erre vonatkozó adatot nem találtam az elmúlt 5 évben. Számos betegség kezelésében kipróbálták, meggyőző eredmény nélkül. Talán éppen a legkevésbé várhatóan a daganatos betegségekben tapasztalható előnyös hatása kísérletes körülmények között. Egy céget hatalmas összegre büntetett a Gazdasági Versenyhivatal, mert a készítményének hirdetése gyógyító hatásúnak tüntette fel – megalapozatlanul. A feltételezett véralvadás gátló hatása miatt több forgalmazó feltünteti az ismertetőben, hogy egyéb gyógyszerekkel fokozott vérzékenységet eredményez. Nem találtam olyan tudományos munkát, ami a véralvadás gátlására vonatkozóan adatot közölt volna. Abban biztos vagyok, hogy emberi alkalmazására ezen a területen nem került sor, ezért azt javaslom, hogy maradjon meg a bevált, ismert, kipróbált, hatásos és lényegesen olcsóbb acetil-szalicilsav mellett.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink