• nátha
    • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

      Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

    • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

      Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • melanóma
    • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

      Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

    • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

      Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

    • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

      Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • egynapos sebészet
    • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

      Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

    • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

      Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

    • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

      Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

Január elején vetéltem el (spontán ab) a 9. terhességi héten (szívhang volt a 6., 7. héten), előtte volt egy kémiai terhességem fél évvel...

... 7.héten eltávolíttattam egy babszemnyi polipot a méhszáj környékéről, amely vérezgetett (nőgyógyászom tanácsára, aki LEEP kacskonizációt végzett, műtét után közvetlenül volt szívhang). Okozhatta a vetélést a polipműtét?
Vetélés után a vérvételnél kiderült, hogy Leiden heterozigóta vagyok. A családban, és nálam nem volt trombózis. Az orvosok azt mondják, nyugodtan próbálkozzunk tovább, mivel ez 1. terhesség volt, és a körülmények nem feltétlenül indokolják a LMWH profilaxist, és majd 3 vetélés után vesznek komolyan (a kémiai terhesség nem számít).
Mit tegyek, így félek gyereket vállalni. Milyen kivizsgálások kellenek még? Szeretném megcsináltatni az MTHFR és a protrombin vizsgálatokat is. Ha innen visszajön valami, akkor nagyobb esélyem lesz a LMWH injekciókra? Minek van nagyobb kockázata: nem szúrni, vagy szúrni?
Köszönöm előre is válaszukat!
Üdvözlettel


VÁLASZ


Véleményem szerint nem felesleges az Ön által tervezett vizsgálat annak ellenére, hogy a pozitivitása, ami a homocisztein szint emelkedésével jár (ez a génhiba következménye), valószínűsége nem nagy. Az emelkedett homocisztein a felelős részben a trombózishajlamért részben bizonyos fejlődési rendellenességekért. Azt gondolom, hogy a biztonság okáért, na meg az érintett megnyugtatásáért, a lehetőségekkel élni kell. Tudomásom szerint több laboratóriumban együtt végzik a trombozis-hajlamot előidéző tényezők vizsgálatát. Ez könnyebbé teszi az LMWH alkalmazás megítélését. Nem tartom valószínűnek, bár a lehetősége fennáll, hogy a vetélés és a beavatkozás összefüggésben volt egymással. Önmaga a Leiden mutáció heterozigóták esetében a tartós heparinkezelést nem tartják indokoltnak.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink