... A javaslat szerint a rostos ételeket részesítsem előnyben. Kérdésem, a bab, borsó, köles, rizs mennyire tartozik ide? Húsok közül szerepelhetnek-e a vörös húsok és milyen gyakorisággal? Mennyire szabad füszerezni? Például a grillezés kapcsán? Az almát hámozva, vagy hámozatlanul egyem, és miért? A szőlő-mag rostos vagy nem, vagy szőlőt akkor nem is ehetek?
Koszönöm a válaszát. tisztelettel lekcse48
VÁLASZ
A diverticulosis a felnőtt lakosság harmadában fordul elő és panaszokat - kisebb- nagyobb görcsöket, hasmenéseket leszámítva - nem okoz. Vannak olyan egyének, akiknél sokkal több a panasz és ez általában a táplálkozás minőségével van összefüggésben. Ismert diverticulosis mellett kerülni kell a rövid italokat , a puffasztó ételeket (bab, borsó, lencse, "k" betűsök), azonban ez nem jelenti a teljes elhagyásukat és az erősen fűszeres, főleg csípős táplálékokat. Egyébként különösebb megszorításra nincs szükség, mivel természetes állapotnak lehet tekinteni. A rostokban dús étkezést kifejezetten javasolják. Szövődmény ( vérzés, átfúródás, szűkület) esetében az érintett szakasz eltávolítása jöhet szóba.