• nátha
    • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

      Itt az ősz, már támadnak a vírusok

    • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

      A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

    • Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

      Honnan ismerhetjük fel a nátha szövődményét?

  • melanóma
    • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

      Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

    • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

      Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

    • Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

      Nagykanizsán több százan vettek részt a melanóma-vizsgálaton

  • egynapos sebészet
    • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

      Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

    • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

      Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

    • Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

      Egynapos sebészet: felmérés és tanulságok

Tisztelettel fordulok Önökhöz:
Ki-ki újuló diverticulumom van. Az étrendemet is ennek alapján állítottam össze...

... A javaslat szerint a rostos ételeket részesítsem előnyben. Kérdésem, a bab, borsó, köles, rizs mennyire tartozik ide? Húsok közül szerepelhetnek-e a vörös húsok és milyen gyakorisággal? Mennyire szabad füszerezni? Például a grillezés kapcsán? Az almát hámozva, vagy hámozatlanul egyem, és miért? A szőlő-mag rostos vagy nem, vagy szőlőt akkor nem is ehetek?
Koszönöm a válaszát. tisztelettel lekcse48


VÁLASZ


Azt hiszem, a kérdésre ( ami más formában volt feltéve) már válaszoltam. A diverticulosis állapotában a puffasztó ételek (pl. hüvelyesek, „K" betűsök) bár rostban gazdagok, mégis több-kevesebb panaszt okozhatnak. Ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben kerülendők, de mértékkel kell fogyasztani (forrás után első levét elönteni stb.). Komolyabb panaszt, gyulladást általában az erős, csípős fűszerek okoznak, ezeket és a rövid italokat célszerű mellőzni. Egyébként lényeges diétára általában nincs szükség, hiszen a lakosság legalább 30%-a bír ezzel az elváltozással, anélkül, hogy tudna róla, bármilyen étkezési megszorítással élne.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink