• nátha
    • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

      A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

    • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

      Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

    • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

      Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • melanóma
    • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

      Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

    • A betegségről a melanoma világnapján

      A betegségről a melanoma világnapján

    • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

      Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • egynapos sebészet
    • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

      Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

    • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

      Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

    • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

      Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Tisztelettel fordulok Önökhöz:
Ki-ki újuló diverticulumom van. Az étrendemet is ennek alapján állítottam össze...

... A javaslat szerint a rostos ételeket részesítsem előnyben. Kérdésem, a bab, borsó, köles, rizs mennyire tartozik ide? Húsok közül szerepelhetnek-e a vörös húsok és milyen gyakorisággal? Mennyire szabad füszerezni? Például a grillezés kapcsán? Az almát hámozva, vagy hámozatlanul egyem, és miért? A szőlő-mag rostos vagy nem, vagy szőlőt akkor nem is ehetek?
Koszönöm a válaszát. tisztelettel lekcse48


VÁLASZ


Azt hiszem, a kérdésre ( ami más formában volt feltéve) már válaszoltam. A diverticulosis állapotában a puffasztó ételek (pl. hüvelyesek, „K" betűsök) bár rostban gazdagok, mégis több-kevesebb panaszt okozhatnak. Ez nem jelenti azt, hogy teljes mértékben kerülendők, de mértékkel kell fogyasztani (forrás után első levét elönteni stb.). Komolyabb panaszt, gyulladást általában az erős, csípős fűszerek okoznak, ezeket és a rövid italokat célszerű mellőzni. Egyébként lényeges diétára általában nincs szükség, hiszen a lakosság legalább 30%-a bír ezzel az elváltozással, anélkül, hogy tudna róla, bármilyen étkezési megszorítással élne.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink