• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Egy 24 éves lány vagyok, pajzsmirigy alulmüködésem van - apró cisztákkal + magas a rossz koleszterin szintem (5-6). Szedek rá gyógyszert ...

... A betegséget 2008-ban diagnosztizálták, a TSH szintem 2,90 - 5,30 között mozog, 1x volt 13,88 is (2008). A rossz koleszerin szint azóta is megmaradt. Szerencsére az apró ciszták úgy 1 éve már eltüntek, a TSH szintem nem változott, még mindig kb. 3-4 közötti. Hízni nem hízom, soha nem voltam 53 kg felett / 164 cm magas vagyok, viszont stresszesebb vagyok a kelleténél-munkahelyen, orvosnál(az arcom kipirul),étvágyam sem nagyon van, nem kívánom a nagyon zsírosat és édeset, néha depressziós vagyok-föleg öszi, téli idöszakban, gyomorfájdalom, haspuffadás, székletem napi 1-3 közötti, menstruációs problémáim nincsenek, viszont a melleim érzékenyebbek a kelleténél, nem csak menstruáció elött. Kb. 2006-2007-ben szívzörejt vettek észre,kb. ekkor jött a pollen allergia és gyümölcs allergia pl. alma, cseresznye, szilva, barack, mandula stb.-az ajkam picit feldagad, a fülem, torkom viszket, fél óra és elmúlik - nem vészes, csak kellemetlen. A hátgerincem is ferde - oldal irányban, sajnos aranyerem is van, pici koromtól egzém- ajak,kéz, a börömön sok az anyajegy, néha a combomban fájnak az erek, utóbbi idöben a jobb lábfejem is fáj-föleg, ha sokat vagyok talpon,...talán ennyi, remélem nem hagytam ki semmit. Ez mind kb.7-8 éve egyszerre zuhant rám, az egzémen kívül. Úgy egy éve próbálok gyógynövényekkel enyhíteni, de ez sem sokat segít, talán a ciszták ettöl múlhattak el, nem tudom...próbálok egészségesen élni,méregteleníteni, kint lenni a szabadban, mozogni, de sajnos sok idöm nincs, mivel 8:00-tól 16:30-ig munkában vagyok, mint könyvelö (sok a felelöség a nyakamon), amire hazaérek szó szerint hulla vagyok... Azt szeretném megkérdezni, ezeknek a dolgoknak közük lehet egymáshoz, összefüghetnek egymással? Attól tartok, ha babát szeretnék, rossz hatással lesz rá a pajzsmirigy alulmüködésem, olyasmiket olvastam, hogy az agymüködésre van hatással: alacsonyabb termet, alacsonyabb IQ, olvasási, felfogási problémák, stb. Tudnának ebben tanácsot adni, nagyon aggódom a babavállalással kapcsolatban. Kérem segítsenek !!! Nagyon hálás lennék!!!


VÁLASZ


A rendkívül szerteágazó panaszait részben minden bizonnyal külső körülményekkel lehet magyarázni. A panaszai annyira eltérnek egymástól, hogy egyetlen betegséggel magyarázni nem lehet. Az biztos, hogy sem a pajzsmirigy betegséggel, sem a gerincferdüléssel, sem az aranyerességgel, sem az anyajegyekkel nem függ össze az allergiás tünetei és ezek egymással sem. A panaszokat komolyan kell venni, sokszor a kivizsgálást nem lehet a járóbetegrendelés keretein belül elvégezni, mert az adott szakrendelések csak egyféle irányban vizsgálják és nincs orvos, aki összefogná a vizsgálati leleteket. Ezt sokszor a családorvos időhiányban nem tudja elvégezni. A baba vállalásának egyensúlyban tartott pajzsmirigyműködés esetén nincs akadálya.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink