• nátha
    • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

      Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

    • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

      Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • melanóma
    • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

      Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

    • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

      Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

    • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

      Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

      Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

    • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

      Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

    • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

      Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!
24 éves vagyok, egy éve, hogy elvetéltem 9 hetesen. Azóta nem esek teherbe. PCO-t állapítottak meg, de nincs inzulinrezisztenciám...

... és nem vagyok cukros sem.
A cortisol szintem 734,9 (171,0-536,0). Ezek szerint magas.
A prolactin szintem 688,23 (68,36-614,43). Ez is magas.
Ezért nem esek teherbe? A méhnyálkahártya vastagsága 5 mm-es. Ezt menzesz után 15. napon nézték meg. Valószínű, hogy akkor volt peteérésem. Mindkét ováriumban több apró tüszőt láttak.>
Lehetséges, hogy azért nem esek teherbe, mert vékony a méhnyálkahártyám? Vagy a magas cotisol és prolactin szintem miatt?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel


VÁLASZ


A prolaktin az agyalapi mirigy által termelt hormon, a szülés utáni tejelválasztás megindulásában van szerepe. Azonban gátolja a tüszőérést (ezért nincs menstruáció szoptatás alatt) és ezért a terhesség-szülés nélküli emelkedett prolaktin szint a teherbe esést akadályozza. Azt javaslom, hogy vagy endokrinológushoz vagy szülészhez forduljon, mert a túltermelés okát vizsgálni kell. Lehet az agyalapi mirigy elváltozása mindkét hormonemelkedés oka.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink