• nátha
  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

  • A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

   A gyakori fülbetegségektől is megóvhat  a helyes orrfújás

 • melanóma
  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

  • Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

   Itt az éves anyajegyszűrés ideje!

  • Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

   Esztétikai probléma, vagy rákmegelőző állapot?

 • egynapos sebészet
  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

  • Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

   Több műtétet vállalnának az egynapos sebészetek

Tisztelt Professzor Úr!
13 éves fiammal a jobb vesében lévő tágulat miatt születése óta rendszeresen járunk ellenőrzésre. A tágulat 2001-ben 1-1,5 cm-es volt. Jelenleg kb. 3,5-4 cm-es. Rendszeresen végeznek laborvizsgálatokat...

... (24 órás vizelet, steril vizelet), ami a 13 év alatt kivétel nélkül negatív volt. 2009-ben néhány napos kivizsgáláson voltunk (kamera renográfia, vese szcintigráfia), az eredmények negatívak voltak. 2011-ben került sor egy MR vizsgálatra, ahol megállapították, hogy a jobb vesében 32x26 mm-es cysta ábrázolódik. A bal vesében kóros nem látható. 2013. januárban UH vizsgálat: jobb vesében 3,5-4 cm tágulat, bal vesében kóros nincs. 2013. október UH vizsgálat: A jobb vesében változatlanul 4 cm átmérőjű képlet - pyelon és a korábban jelzett cysta. Kehelyvégek tágultak (10-15 mm),elődomborodók. A bal pyelon is tágabb, kb 18 x 30 mm-es. MR Urographia 2014. március: bal vese pyelonja extratenalis helyzetű, kb 32 x 18 mm legnagyobb átmérőjű, kehelyszárak minimális mértékben tágabbak. A jobb vese parenchimája kissé elkeskenyedett, a pyelon kifejezetten tágult és mérsékelten tágabbak a kehelyszárak és kehelyvégek is. A bal uréter kezdeti szakasza ábrázolódik, tágassága normális. Jobb uréter felső és középső harmada ábrázolódik, normális tágasságú és lefutású. Bal oldalon minimális fokú, jobb oldalon kifejezettebb pyeloureteralis stenosis valószínűsíthető. Jelenleg műtétet javasolnak. A következő kérdéseim lennének: Mi a professzor úr véleménye a leírtakról? A műtét során nem károsodhat -e az egyébként jól működő vese? Szükség lehet -e még egyéb vizsgálatra? A műtéttel megoldódik -e a probléma, mi várható a műtéttől. Mi lehet az oka annak, hogy a bal vesében 12 évig nem volt elváltozás, majd 2013. januártól októberig ott is kialakul egy ilyen mértékű tágulat? A válaszát nagyon szépen köszönöm!


VÁLASZ


Mindig indokolt a vizsgálatot végző és a vizsgálatot elrendelő orvos közötti személyes megbeszélés, jelenleg erre nincs lehetőség. A közöltek alapján úgy vélem, hogy a műtét ( nem nagy beavatkozás) nem kerülhető el, a jobb vese későbbiekben bekövetkező tovább károsodásának megelőzésére. Elfogadom, hogy jelenleg a funkció még nem károsodott, de a vesemedence és a vesekelyhek tágulata azt vetítik előre, hogy előbb-utóbb a veseállomány is károsodni fog. A folyamat (pyelo-ureterális szükület) nem ritka, rendszerint lassú folyamat eredménye a vesekárosodás. A tágulat mértéke nem mindig meghatározó, a tendenciát kell figyelembe venni. Nem azonos gép, nem azonos vizsgáló kisebb-nagyobb eltéréseket eredményezhet.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink