• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Tisztelt Professzor Úr!
13 éves fiammal a jobb vesében lévő tágulat miatt születése óta rendszeresen járunk ellenőrzésre. A tágulat 2001-ben 1-1,5 cm-es volt. Jelenleg kb. 3,5-4 cm-es. Rendszeresen végeznek laborvizsgálatokat...

... (24 órás vizelet, steril vizelet), ami a 13 év alatt kivétel nélkül negatív volt. 2009-ben néhány napos kivizsgáláson voltunk (kamera renográfia, vese szcintigráfia), az eredmények negatívak voltak. 2011-ben került sor egy MR vizsgálatra, ahol megállapították, hogy a jobb vesében 32x26 mm-es cysta ábrázolódik. A bal vesében kóros nem látható. 2013. januárban UH vizsgálat: jobb vesében 3,5-4 cm tágulat, bal vesében kóros nincs. 2013. október UH vizsgálat: A jobb vesében változatlanul 4 cm átmérőjű képlet - pyelon és a korábban jelzett cysta. Kehelyvégek tágultak (10-15 mm),elődomborodók. A bal pyelon is tágabb, kb 18 x 30 mm-es. MR Urographia 2014. március: bal vese pyelonja extratenalis helyzetű, kb 32 x 18 mm legnagyobb átmérőjű, kehelyszárak minimális mértékben tágabbak. A jobb vese parenchimája kissé elkeskenyedett, a pyelon kifejezetten tágult és mérsékelten tágabbak a kehelyszárak és kehelyvégek is. A bal uréter kezdeti szakasza ábrázolódik, tágassága normális. Jobb uréter felső és középső harmada ábrázolódik, normális tágasságú és lefutású. Bal oldalon minimális fokú, jobb oldalon kifejezettebb pyeloureteralis stenosis valószínűsíthető. Jelenleg műtétet javasolnak. A következő kérdéseim lennének: Mi a professzor úr véleménye a leírtakról? A műtét során nem károsodhat -e az egyébként jól működő vese? Szükség lehet -e még egyéb vizsgálatra? A műtéttel megoldódik -e a probléma, mi várható a műtéttől. Mi lehet az oka annak, hogy a bal vesében 12 évig nem volt elváltozás, majd 2013. januártól októberig ott is kialakul egy ilyen mértékű tágulat? A válaszát nagyon szépen köszönöm!


VÁLASZ


Mindig indokolt a vizsgálatot végző és a vizsgálatot elrendelő orvos közötti személyes megbeszélés, jelenleg erre nincs lehetőség. A közöltek alapján úgy vélem, hogy a műtét ( nem nagy beavatkozás) nem kerülhető el, a jobb vese későbbiekben bekövetkező tovább károsodásának megelőzésére. Elfogadom, hogy jelenleg a funkció még nem károsodott, de a vesemedence és a vesekelyhek tágulata azt vetítik előre, hogy előbb-utóbb a veseállomány is károsodni fog. A folyamat (pyelo-ureterális szükület) nem ritka, rendszerint lassú folyamat eredménye a vesekárosodás. A tágulat mértéke nem mindig meghatározó, a tendenciát kell figyelembe venni. Nem azonos gép, nem azonos vizsgáló kisebb-nagyobb eltéréseket eredményezhet.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink