• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Márti

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/ Doktor Úr! Az elmúlt félévben, szeptember óta harmadszorra fordul elő velünk, hogy igen erős terhes tüneteket produkál a szervezetem, megjelenik egy halvány, de színes és határozott második csík a teszten, majd a tünetek hirtelen elmúlnak és hamarosan a menzesz is megérkezik. A három alkalomból kettő még olyan időszakban ért bennünket, amikor még nem terveztük a kistestvért, mert előtte még szerettem volna két és fél éves kisfiamat elválasztani. Erre végül január elején került sor, ezt követte most a harmadik halvány teszt. A terhességek 40 százaléka "észrevétlenül" elmegy sajnos még a ciklus vége előtt, de ha, látszólag, ilyen erősen dolgoznak a hormonok, akkor vajon milyen okai lehetnek annak, hogy nem marad meg a terhesség? 38. életévemben vagyok, talán ez nehezíti meg a helyzetünket. Orvosom szerint mind szervileg, mind hormonálisan gyönyörűen rendben van minden, ciklusom mindig is szabályosan 27. napra jelentkezett, a hosszú szoptatás mellett is kisfiam hathónapos korától már visszatért. Gyakorlatilag sosem volt eddig nőgyógyászati problémám. Talán egyetlen érdekesj elenség, mely nem "szabályos", hogy a peteérésem rendre nagyon korán, a 8. és 9. nap között jelentkezik, ez egyébként édesanyai örökség is egyben (ha van ilyen), és kisfiúnk is "nyolcadik napi". A szeptemberi menzesz után felkerestük az orvosunkat, aki látta még a sárgatesthormon munkájának maradványait. Most a napokban pedig, még a ciklus vége előtt vagyunk, egy 3 és fél centis sárgatesthormon cisztát talált baloldalt, azt gyanítja, hogy ez okozhatja az erős tüneteket. A terhességet nem zárta ki, mert egy parányi slejmgolyót is lát, mely akár a petezsák előzménye is lehetne. Mi viszont sajnos nem reménykedünk már ebben, mert az első tesztelésünk, a 20. napon pozitív lett (talán a korai peteérés következményeként jelzett először kisfiúnknál is ekkor a teszt, akkor egy szemcsepp használata előtt teszteltünk ilyen korán, melyet végül nem használtam), a teszt viszont most a 23. napon ismét negatív lett, ezért kerestem fel ezután az orvosunkat. Januárban, a váratlanul gyorsan működő elválasztás után elkezdtem a Clostilbegyt kúrát. A tüneteim mindhárom esetben a következők voltak: erős émelygés, haspuffadás, szurkálások hol bal, hol jobb oldalt, ólom lábak, gyakori pisilésinger, éjszakánkét is megébredek rá, és mindez most legutóbb egy nagyon erős rosszulléttel, hányással, már a ciklus 14. napján megérkezett és azóta is tart.
Tudom, láttatlanban igen nehéz megítélni a problémát, de ha pár gondolattal segíteni tudna bennünket, szíves válaszát előre is köszönjük.
Üdvözlettel:
"Márti"

Kedves Kérdező!
Valóban egy ilyen összetett kérdésre nehéz érdemben válaszolni a részletek ismerete nélkül.
Terhességi tesztet akkor csináljon, ha kb. 1 hetes vérzéskimaradást tapasztal. Ha a teherbeesés hosszú idő óta nem jön össze, akkor nem csak labor, hanem olyan vizsgálatok is szükségesek lehetnek, amelyek a szervek anatómiáját mutatják pl. átjárhatóság, UH (myoma?), méhtükrözés. Kérje orvos véleményét.
Tisztelettel:
dr.M.Zs

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink