Tisztelt Kérdező!
A diéta zsírszegény legyen legalább 4 hétig. Ez azt jelenti, hogy kerülje a zsíros húsokat, szalámit, szalonnát, kolbászt. Kerülje a puffasztó, nehezen emészthető nyersanyagokat, ételeket. A durva, erősen rostos főzelék- és gyümölcsféléket ki kell hagyni az étrendből (káposzta félék, szárazhüvelyesek, stb.). Az ételkészítésnél kerülni kell az erős, csípős, nyálkahártyát ingerlő fűszereket: csípős paprika, bors torma, mustár, ecet. Gabonák közül a könnyen emészthetőket másnaposan, vagy pirítva fogyassza, friss pékárut ne fogyasszon. (Fogyasztható: keksz, kétszersült, másnapos zsemle, kifli, zsúrkenyér, fehér- és burgonyás kenyér. Rizs, dara szárazon pirítva főzve, párolva, köretnek). Tej és tejtermékek közül fogyaszthatók: sovány tej, tejes tea, tejeskávé, karamellás tej, világos kakaó, aludttej, joghurt, sovány kefir, friss sovány tehéntúró, sovány sajtok (Óvári sajt, köményes sajt). Tojást az első 2 hétben önálló ételként ne fogyasszon, csak ételkészítéshez használjon, majd egyéni tűrőképesség szerint kell kipróbálni.
Zöldségek közül a pektint tartalmazókat kell előnyben részesíteni, azaz: sárgarépa, burgonya, paraj, sóska, fejes saláta, karfiol, tök, zsenge karalábé, kelbimbó, spárga, és a zöldbab, zöldborsó- 2 hétig áttörve.
Gyümölcsök közül: alma, bírsalma, cseresznye, meggy, őszibarack, kajszibarack- pürélevesek, pürézett mártások, kompótok, jam, natúr gyümölcslevek formájában, málna, eper, szőlő, ribizli turmixolva, szűrve.
A diétát 4-6 hétig kell tartani (ez is egyéni), majd fokozatosan visszatérhet a könnyű-vegyes étrendre.
Üdvözlettel: Polyák Éva