• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Jelige: mindig beteg
Kérdés: Kedves Doktor úr/nő!

Szeretném a segítségét kérni, mert már nagyon kétségbe vagyok esve. 20 éves nő vagyok, de rengeteg problémám van, egyikkel-másikkal el is mentem a háziorvoshoz, de előrébb nem jutottam, mivel az a gyanúm, hogy talán nem külön kellene nézni a tüneteket, ...

... és azokra mindenféle gyógyszert felírni, hanem kezdem azt gondolni, hogy a tünetek összefüggenek. Évek óta fáj a fejem, többféleképpen, sokszor éjszaka is felébredek rá, neurológián, szemészeten jártam, MRI-t csináltak. A szemem előtt rendszerint fényes fekete pontok úszkálnak, a vérnyomásom rendben, csak a rendelőben szokott megugrani, de otthon általában normális. A végtagjaim folyton nagyon hidegek, időnként zsibbadnak az ujjaim, az ízületeim fájnak, ropognak (leginkább a bokám, térdem, csuklóm) de a lábujjamtól kezdve a nyakamig tényleg mindenem, minden mozdulattól ropog, pedig próbálok minden nap tornázni, de ez eléggé megnehezíti, hiszen fáj is. Állandóan rettenetesen fáradt vagyok, lila táskák vannak a szemem alatt, és nagyon rosszul alszok, pszichiáter depressziót állapított meg nálam, amire előbb Anafranilt, majd Olwexyát írt fel, de én úgy érzem, hogy főként a testi tüneteim miatt vagyok erősen lehangolt. A bőröm nagyon száraz, sokszor viszket is, hiába iszok sokat, és kb. fél éve nagyon csúnya, pattanásos az arcom, hátam, mellkasom, pedig eddig ilyen problémám nem igen volt. A fejbőröm is nagyon száraz, kis "lemezkék" válnak le róla már rögtön hajmosás után is, és érintésre érzékeny. Többször voltam bőrgyógyásznál, de semmi nem használt, sőt, csak rontott a helyzeten.
Gyakran indokolatlanul elönt a meleg, izzadok, de közben fázom. (Nem stresszhelyzetekben) Újabban szinte minden nap székrekedésem van, sosem érzem, hogy "üres" lennék, és kb 2 éve időnként előfordul nagyon intezníz és erős görcsös a hasi fájdalom (nem csak menstruációkor), ami átkúszik a végbelembe, sokszor ürítésnél is elő jön ez, ilyenkor percekig szinte megmozdulni sem tudok.Hasi UH negatív.
Mostmár kb. egy hónapja vizelni sem tudok rendesen, szó szerint ki kell préselnem magamból, és akkor is érzem, hogy nem jött ki az összes, így fél óránként vécére járok. Vizeletvizsgálaton mindent rendben találtak A menzeszem rendszertelen, néha 24, de van, hogy 38 napra jön meg, előfordul hogy 4, máskor 10 napig is eltart, nőgyógyászaton semmit sem találtak. A torkom minden nap fáj, és nagyon gyakran (havonta többször!) járok gégészetre (mandula-gyulladás, arcüreggyulladás, akkut garatgyulladás, középfülgyulladás). Sokszor zúg a fülem (magas hangon, amit belülről, a fejemben hallok. A bőröm és a gyakori hányingerem miatt gasztroszkópiát csináltak, az eredmény ez lett: "A nyelőcső ép, a cardia renyhén zár, a gyomorban közepes mennyiségű secretum, a corpus ép, az antrum csíkosan hyperaemias". Erre esomeprazol sandozt írtak fel.
Az utóbbi másfél hónapban állandóan rossz szagot érzek az orromban, ami minden mást elnyom. Minden napra jut valami, folyton rossz a közérzetem, és ez megkeseríti az egész életemet, nagyon hálás lennék, ha tudna segíteni, milyen irányban induljak el...
Válaszát előre is nagyon köszönöm, és elnézését kérem a hosszas levélért!


VÁLASZ


A számos, szerteágazó panaszai alapján nem tudok egy konkrét betegségre gondolni. Ha 18 éves koráig semmiféle hasonló panasza nem volt, akkor valamilyen veleszületett rendellenességet ki lehet zárni. Úgy vélem, nem organikus, szervi elváltozás lehet a háttérben, hanem a külső körülmények okozta pszichés eltérés. Ennek a gyógyítása nem merül ki abban, hogy gyógyszert írunk fel, hanem fel kell tárni a kiváltó okot. Ez pedig hosszadalmas vizsgálattal, kikérdezéssel valósítható meg és a gyógyításnak is itt kell kezdődnie. Az ízületi fájdalmak nehezen magyarázhatóak lelki okokkal. A járóbetegként, a családorvos által végzett, végeztetett vizsgálatok nem mindig vezetnek eredményhez, sokszor szükséges kórházi körülmények között igen részletes, széleskörű vizsgálatok elvégzése megfelelő eredmény eléréséhez. Azt hiszem, Önnek erre lenne szüksége.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink