• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

nem záródó fogsor

Orvos válaszol

Tisztelt Szakorvos!
A következő problémámmal kapcsolatban kérném az Ön segítségét, tanácsát: az alsó és a felső fogsorom nem záródik rendesen...

... Korábban majdnem 10 éven keresztül jártam fogszabályozásra, 8 évig kivehető, két évig állandó fogszabályzót hordtam (most 22 éves vagyok). Ahhoz, hogy az egyik szemfogam ki tudjon nőni (kiférjen), a fogszabályzós szakorvos a felső fogsor kifelé bővítésével, kifelé húzásával oldotta meg a problémát. Az említett fog így már ki tudott jönni, így viszont a felső fogsor kijjebb van az alsónál, nem zárnak rendesen a fogak, nem tudok harapni. A fogszabályozási kezelés már három éve véget ért, azóta a nehezebb harapáson kívül (ami szintén nem jelent kiemelkedő problémát), nincsenek gondjaim, viszont a mai napon fogorvosnál jártam, ő megvizsgálta a harapásomat, megállapította, hogy a hátsó fogak kivételével egyetlen másik sem zár rendesen és azt tanácsolta, hogy menjek el egy jó szájsebész szakemberhez, ugyanis emiatt a "nem záródás" miatt még lehetnek problémáim. Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy ezen egészségügyi probléma miatt a későbbiekben milyen betegségek alakulhatnak ki, például vezethet-e ínysorvadáshoz, a fogak elvesztéséhez, gyomorproblémákhoz? Abban is szeretném kérni tanácsát, hogy ezzel a problémával hova kell fordulni? Győr mellett lakom, de ha komolyabb (pl. felső állkapocs műtétre lenne szükség), csak olyan szakemberre merném bízni magam, aki már kellően tapasztalt és gyakorlott a sikeres műtét elvégzéséhez (hiszen itt az egészségügyi probléma megoldása az arcot érintő esztétikai változásokhoz is vezethet). Ezzel kapcsolatban tud-e esetleg javasolni valakit és mivel egészségügyi problémáról van szó, Ön szerint támogatná-e a TB ezt a fajta a műtétet (amennyiben persze szükség van rá)? Válaszát előre is köszönöm, és a "nem záródó fogsor" jeligére várom.


VÁLASZ


Azt javaslom, menjen egy az egyik orvostudományi egyetem szájsebészeti klinikájára. Talán Budapest van a legközelebb, a Mária utcai klinika. Itt megvizsgálják és véleményt mondanak arról, hogy csak esztétikai hiba áll-e fent, vagy kell-e operálni azt.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink