• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Tisztelt Doktorúr, Doktornő!
Négy hete műtöttek, egy diónyi fibrómát távolítottak el a fenekemről. A műtét során két sor mély varrattal, és három darab keresztvarrattal zárták le a sebet. Szerencsétlenségemre a műtét utáni napokban erős hasmenést kaptam ...

... és mivel a seb a két farpofa közt, igen közel a végbélhez van, csúnyán elfertőződött. A mély varratokat kiszedte a doktornő egy hétre a műtét után, hogy a genny kifelé ürüljön. A gyulladás és gennyesedés megszűnt, de a keresztvarratok sajnos kiszakadtak, már el is távolították, így egy kb öt cm hosszú nyílt seb maradt utána. A gondom az, hogy igen lassan gyógyul, illetve semmi jelét nem látom a gyógyulásnak. Gyakran vérzik, fájdalmas. Több orvosnál is voltam, mind azt mondta, hogy szép a seb csak türelemre van szükségem. De a hetek csak telnek, már két hete kiszedték a kiszakadt varratokat is. Azt hittem a kiszakadt varratok helyére betesznek másikat, de nyitva hagyták. Most itt vagyok négy hete betegállományban, a kérdésem tehát az lenne a türelmen kívül és a rendszeres sebtisztításon kívül tehetek-e valamit, hogy gyorsabban gyógyuljon. Nem létezik esetleg valami csodaszer ami gyorsítja a gyógyulást? Csak egy antibiotikumos kenőcsöt kaptam, de gyulladásban már nincs, nem gennyedzik. Nem tudok venni a patikában valami sebgyógyító kenőcsöt?
Válaszát előre is köszönöm.


VÁLASZ


Annak ellenére, hogy látatlanban tanácsot adni nem szokásom, jelenleg ettől kissé eltérek. A leírás alapján azt kell mondanom, hogy a lefolyás természetesnek is tekinthető, a seb gyógyulása több hetet vesz igénybe, a másodlagos összevarrás bizonyos körülmények között lehetséges, ezt látatlanban megítélni nem tudom. Az antibiotikus kenőcsnek nyitott sebben semmi értelme, többet árthat, mint használ. A gyógyulás gyorsítása csak a seb váladékmentesen tartásával van lehetőség, egyes trükkökkel, mint hipertóniás sóoldat esetleg valamelyest gyorsítani lehet, de lényegesen befolyásolni nem.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink