• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Olvasó páciensnek köszönetem

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő! Nemegyszer válaszolt már leveleimre, és mindig megnyugtatott, illetve megerősített a gondjaim megoldásában. Emiatt nem értem az "Egybeíró anyukát", akinek az Ön hangneme nem tetszik, legalábbis időnként - így írta ő. Szerintem tiszteletre méltó az Önök segítőkészsége és bátorítása, hogy a kezelő-, ill. háziorvosunknál próbáljuk megoldani problámáinkat, illetve bátran kérdezzünk rá leleteink értelmezésére, ne menjünk haza kétségek között, mert szerintem az orvosok válaszolnak, ha kérdezik őket. Üdvözlettel

Köszönöm kedves levelét. Ön érti ennek és a hasonló rovatoknak a célját, ami főleg felvilágosítás. Mi nem gyógyítunk, de szívesen elmagyarázzuk azt, amit a beteg nem ért, vagy félreért. Vagy többet szeretne tudni a betegségéről. Olyan is előfordul, hogy valóban nem kap választ a kérdésére, és ez általában a levélből, annak hangneméből kiderül.

Én nagyon fontosnak tartom azt, hogy egy kézben legyenek a leletek, tehát a háziorvos tudjon mindent a hozzá tartozó / hozzá lejelentkezett betegről ezért a saját betegeimet is mindíg elküldöm a háziorvoshoz. Nagyon sok olyan államot ismerek, ahol szakorvoshoz kizárólag háziorvosi beutalóval lehet elmenni a betegbiztosító terhére. Ez nem azért van, hogy a háziorvos "hatalmát fitogtassa", hanem azért, hogy az az orvos, akihez a beteg először fordul, mindent ismerjen a betegről és akkor hamarabb hoz helyes döntést a következő jelentkezéskor. Sokszor nincs ideje az orvosnak bővebb felvilágosítást adni, de akkor kell időpontot kérni e célra. Végül azt is tudom, hogy vannak orvosok, akik nem ereszkednek le a beteghez - hiába is tagadnánk, vannak. Ebben az esetben a beteg nem tehet mást, hanem érdeklődik ismerősei között és pl. a neten. Én is voltam ilyen helyzetben, nem az ősidőkben, hanem tavaly, amikor sürgős műtétem utáni kontroll vizsgálaton egyetlen kérdést tettem fel és az orvosom, aki pontosan tudta, hogy kolléga vagyok azt válaszolta: Bubo doki nem kérdezget, ez nálunk nem szokás. Ha egy kiszolgáltatott beteg ilyen helyzetbe kerül, hogy megalázzák és lenézik az sem jó, de a legnagyobb rosszat az jelenti ebben az esetben, hogy a beteg nem tudja, mit és hogyan tegyen a továbbiakban és ezért esetleg elveszti a teljes gyógyulás esélyét egy információ visszatartása vagy egy kérdés meg nem válaszolása miatt. Hát ilyen világban élünk. Én örömmel válaszolok levelekre, mert e rovathoz önként és "szorgalomból" jelentkeztem és segítek, ha tudok és megírom, ha nem tudok.
Dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink