• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

orrfolyás

Orvos válaszol

Tisztelt "weborvos"!
Coryol, Ednythct, Amplodipin-Teva, Metfogamma gyógyszereket szedek évek óta és krónikus orrfolyás , dugulás, köhögés kínoz...

... A váladék áttetsző, nyúlós.Természetes teakeverékkel, negróval, eukaliptuszos párologtatóval, sós orrmosással, betadinos orrtisztítással, inrfa lámpás kezeléssel a légutaimat sikerül kitisztítani, de éjjel a váladék újratermelődik.Egy betegtársam hasonló problémájáról tájékoztatott és nála az ednythct lecserélése után megszűntek a panaszok. Mástól is halottam ilyet. Én is megpróbáltam 5 napra kihagyni és javulást tapasztalok.Úgy tűnik ez ennek a gyógyszernek a mellékhatása az ok. Utánanéztem! A fenti gyógyszerek bármelyike okozhat ilyet.! Háziorvosom, a tüdő szakorvos ezt vitatják. A fül orr gégész szerint az ACE-gátló idézi ezt elő /Ednythct /.Laborvizsgálati leleteim minden értéke a normális értéktartományban van és a szakorvosi vizsgálatok sem állapítottak meg erre utaló rendellenességet . COPD-m sincsen.Mitévő legyek?
Tisztelettel


VÁLASZ


Nem tudom, hol tudott mélységében utánanézni?
Mert a gyógyszerek hivatalos, szakmai alkalmazási előiratában felsorolt lehetséges mellékhatások között ezek a tünetek nem fordulnak elő. Valóban okozhat ACE-gátló ingerköhögést bizonyos betegeknél, de krónikus orrfolyást és orrdugulást nem.
Betegtársak, laikusok elbeszélése alapján semmiféle következtetést nem lehet levonni. Sem mellékhatás, sem kórisme tekintetében.
Nekem az a tapasztalatom, hogy az internetet böngésző, okoskodó beteg nehéz eset, mert mindenféle alap nélkül építkezik, következtetéseket von le olyan dolgokból, amihez semmit sem ért. Pl. minek keveri bele a COPD-t az orrdugulásába?
A háziorvos és a tüdőgyógyász szakemberek, ezért nem engedik meg a szakmaiatlan zsarolást, hisz Ön konzultálni próbál velük. De nem konzultálhat, mert ehhez semmiféle tudása nincs.
A következőket kell végig gondolni:
Orrdugulás és orrfolyás okát keresni. Ha fül-orr-gégészeti vizsgálat és arckoponya CT negatív, akkor bizony a klinikai ok kideríthetetlen.
A DM II-vel valószínűleg nem függ össze, de pl.az Ön nagy kövérségével összefügghet.
/ utalok itt arra, hogy a Metfogamma javallata a nem-inzulin dependens DM II különösen elhízott felnőttek esetén /
Természetes allergia kivizsgálást is kell végezni.
Én pl. nem infráznám, nem melegíteném az amúgy is dugult nyálkahártyát, mert én úgy tanultam, hogy a duzzanatot nem melegítjük, hanem hűtjük. Természetes teakeveréknek az orrdugulásra kifejtett hatásáról ebből a levélből értesülök.Az eukaliptusszal érdemes vigyázni, mert elég alacsony a toxikus dózisa. Betadint tartósan orrnyálkahártyára nem alkalmazunk, mivel a csillószőröket károsítja és rontja a mukociliaris clearence-t.Sós orrspray-t alkalmazhat, divat is.
Ha Ön eldöntötte, hogy a gyógyszerei okozzák a panaszait, abban az esetben természetesen le lehet cserélni más hatóanyag csoportba tartozó készítményekre az eddig használtakat. Ha ez a hite, úgysem győzhető meg. Ebben az esetben a vérnyomás felborul és vállalnia kell azt, hogy a beállítás hónapjai újra elkezdődnek. Amíg meglelik a megfelelő hatóanyagot és mennyiségeket.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink