• nátha
    • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

      Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

    • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

      Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • melanóma
    • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

      Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

    • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

      Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

    • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

      Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • egynapos sebészet
    • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

      Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

    • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

      Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

    • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

      Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Orrpolip jeligére

Orvos válaszol

Édesanyámnak tavalyi évben rövid időn belül két orrpolip műtétje is volt. (az egyik júliusban, a másik kb szeptemberben). Most ismét kezdődik nála egy náthásos tünet, az orrpolip megállapítása előtt is így kezdődött. Félek
hogy megint esetleg kiújulhatott az orrpolip. A műtétek után rendesen szedte a gyógyszereket. Nem értem hogy ennyi idő alatt és két műtét után is kiújulhat a polip ilyen gyorsan? Mit tanácsol, mit tegyünk? Válaszát, segítségét megköszönve

Nem tudok okos tanácsot adni, mivel az orrpolip kialakulásának valódi oka ismeretlen, azt semmivel sem tudjuk megakadályozni. A betegek általában két nagy csoportba sorolhatók. Az egyik csoportban a nyálkahártya jóindulatú burjánzása nagyon gyors és műtét után nagyon hamar kiújulnak. Ez független a műtéti technikától /ma már FESS műtéteket végeznek endoszkoppal/ és a másik csoportban vagy sosem újul ki, vagy évtized múlva. Mivel gyógyszeres kezelése nincs, kiújulási üteme nem befolyásolható, ezért csak a műtéti lehetőséggel élhet az, aki ismételten visszaesik.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink