• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

parotis műtét

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/ Nő!

Körülbelül 7 hónapja a fültő mirigyben észrevettem egy kis csomót, melyből citológiai mintát vettek. A vélemény a következő volt: A cytomorfológia alapján az elváltozás benignos nyálmirigy tumornak tartható...

... melynek pontos szöveti típusa a látottak alapján nem megítélhető. Diagnózis: Parotis jóindulatú daganata.
A daganat az ultrahangos kontrollok során nem változott. (a legnagyobb átmérője kb. 3 cm).
A kérdésem az lenne, hogy milyen szövődményei lehetnek a műtétnek, illetve annak ha nem műttetem meg. Én nem akarok belemenni, a műtétbe, félek tőle és két pici gyermekem van. Ön mit javasolna? (Panaszom nincs miatta). Melyiknek van nagyobb kockázata? Sajnos eddig kérdéseimre válaszokat senkitől sem kaptam :(
Válaszát előre is köszönöm!


VÁLASZ


Ha a daganat nő, akkor esztétikai problémát is jelent, valamint a mirigyállomány növekedése a nyál kivezető járatokat szűkítheti és csökken a működő mirigyállomány.A jóindulatú parotis daganatok zöme a parotis felszínes lebenyében található, ez a parotis állományának 70 %-a. A jóindulatú daganatok többsége adenoma. Lassan növő, fájdalmatlan, körülírt képlet.Elmozdítható, tapintata tömött. Legtöbb esetben a tragus előtt van, vagy az állkapocsszöglet alatt. Nem okoz arcideg bénulást.A műtét egyetlen veszélye az arcideg megsértése. Jóindulatú tumor esetében az arcideget mindig megőrzik.
3 cm-es tumorból lehet ismételt aspirációs citológiai mintát venni, hogy felismerhetők legyenek a daganatot alkotó sejtek.
Én nem tudok tanácsot adni Önnek. A parotis jóindulatú daganatát el szokták távolítani, egyéb kezelési mód nem ismeretes. Természetesen, ha nincs rosszindulatú sejt, akkor megfigyelhető, ez az út is vállalható. Én optimálisan jó helyzetben dolgozok, hisz lehetőségem van a betegemet továbbküldeni: a SOTE Fül-orr-gége Klinikájára, Az Országos Onkológiai Intézet Fej-nyak sebészetére, valamint Kistarcsára a Flór Ferenc Kórház gégészetére, ahol Becske tanár úr és utóda: Jakab főorvos évtizedek óta a nyálmirigyekre / is / specializálták magukat. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy más budapesti és vidéki kórházakban ne tudnák kezelni és operálni ezt az esetet, csak érzékeltetem Önnel, hogy teljes kivizsgálásra én mindig elküldöm a betegem oda, ahol sok hasonló beteget kezelnek nagy rutinnal. A műtéttől vannak, akik félnek , ez természetes. De a két pici gyermek jóindulatú csomó kivétele miatt nem fogja elveszíteni a szülőjét.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink