• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

párterápia vagy az egyetlen megoldás a válás?

Orvos válaszol

Van remény?
Bonyolult problémával fordulok Önhöz. 17 éve élek együtt a férjemmel, két tíz év alatti gyerekünk van, 37 évesek vagyunk. Együtt jártunk egyetemre, ott ismerkedtünk meg. De már kezdetben problémák adódtak abból, hogy én már túl voltam az első szerelmen, és amikor elhagyott, ámokfutásomban további négy fiúval volt szexuális kapcsolatom egy év alatt. Ezzel szemben a páromnak egy szexuális kapcsolata volt addig, és én vagyok az első szerelme. Ráadásul, mivel tankör társak voltunk, közvetlen közelről nézte végig, amint pasizok. Másodévben egymásba szerettünk, de őt mindig zavarta a múltam. Ezért kezdettől fogva faggatott, kivel mi, hol, hányszor, stb, mert tudnia kellett, de én nem tudtam elmondani neki, sok mindenben hazudtam. De szerelmünk lángolt végig, sűrűn jártuk meg egymás után a poklot és a menyországot. Közben több nővel volt szexuális kapcsolata, amit nem is titkolt, mert törlesztenie kellett. Második gyerekünk születése után egészen rendbejöttünk, normálisan éltünk. Egy évvel ezelőtt felbukkant az első szerelmem, és a neten ártatlanul beszélgettünk, mikor váratlanul olyan dolgot írt le, amiben hazudtam a páromnak, és ő látta. Ez egy lavinát indított el, mind többet, és többet akart tudni a múltban történtekről, és én csak apránként tudtam neki mindent elmondani, közben mindig fogadkozva, hogy már nincs több. De pár hét múlva csak nem tudtam magamban tartani, és újabb vallomás
következett. Ez így ment hónapokig, mindent leírtunk, gondolva, hogy az segít feldolgozni a problémát. Mostanra mindent bevallottam, de már nem hiszi el, hogy igazat mondok, már nem bízik bennem. Azt mondja, most ha rám néz, mindig azt látja, amit a többi pasival csináltam, és ez háttérbe szorítja azt, amit eddig irántam érzett. És ez már az együttléteinkre is kihat. A felelősség az enyém, tőlem várja, hogy megoldjam a problémát, mert ő tehetetlen ezzel szemben. Régi vágya volt a hármas szex még egy lánnyal. Teljesült, de nem hozott végleges megoldást. Párcsere is szóba került, mert szeretett volna megkukkolni, milyen voltam régen a többi pasival, de ugye azt nem lehet. De nem merjük bevállalni azt, hogy engem nézzen valaki mással szex közben, mert lehet, hogy hatásos lenne a sokkterápia, de az is lehet, hogy még jobban elromlanak a dolgok. Sajnos a párterápiát elutasítja. Létezik erre valamilyen megoldás? Vagy bele kell törődnöm, hogy az egyetlen megoldás a válás?
Előre is köszönöm válaszát!

Kedves levélíró!
Én nem szoktam azt gondolni, hogy az egyetlen lehetőség a válás, úgyanis a házasságban jelentkezett és meg nem oldott problémákat az emberek tovább viszik, esetleg egy új kapcsolatot már eleve terhel a megoldatlan múlt.
Komoly gondjaim voltaka levél olvasása közben, olyan romboló negatív érzésekről számol be (hazugság, bizalmatlanság, féltékenység, szexuális " eltévelyedések"), amit első körben kinek kinek saját magának kellene tisztáznia, akár terápiában. Tudja mindent lehet csinálni, de a következmények súlyosak és ezért mindenkinek vállalni kell a felelősséget.
Stabil emberi kapcsolat (nemcsak házasság!) csak kölcsönös tisztelet, megértés és együttmüködés alapján müködhet. A házasság lehet, hogy elavult intézmény, de nem alapulhat az Ön által leírt magatartáson, érzelmeken. Én azt is kétlen, hogy bármilyen intim kapcsolat müködhet-e így. Tisztázniuk kellene, hogy milyen életformát szeretnének követni az összes
következménnyel együtt. Párterápia szóbakerülhet, de szerintem nagyon komoly indulatok várható jelentkezése széttörné a kereteket.
Lehet, hogy átmenetileg szeparálódniuk kellene egymástól és csak utána dönteni véglegesen bármiről.
Üdvözlettel: dr.Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink