• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

PCOS gyanú

Orvos válaszol

Tisztelt weborvos.hu!
Nemrégiben olvastam a PCOS-ről, és nagyon megijedtem, mert szinte minden tünetem megvan: zsíros bőr, férfias típusú szőrnövekedés (enyhe bajusz- és szakállképződés, ill. a hason felfelé húzódó szőrösödés), hajhullás, plusz elhízott vagyok, a zsírfeleslegem jellemzően a has és a derék tájékán
található, férfias típusú. "Cukoréhség" is megfigyelhető, azaz hosszabb étkezési szünetekben remegés, gyengeségérzés (bár ezek ritkán), valamint nagyon sűrűn édesség utáni vágyat érzek, így ennek következtében sok csokoládét, édességet fogyasztok. A menstruációm is rendszertelenné vált. Mindezek mellett gyakran levertség, kiábrándultság érzése, depressziós tünetek, libidócsökkenés jelentkeznek.
26 éves nő vagyok, 9 éve tartós párkapcsolatom van, (de a tanulmányaim miatt még nem élünk együtt, és átlag havi 1-2x találkozunk, így nemi életet ritkán élünk). A kövérséggel már régóta küszködök, de a jelenlegi állapotom már nagyon zavaró. 165 cm vagyok, 90 kg, és a súlyfeleslegem kb. 80%-a a hasamon van. Ráadásul a formája alapján már többen terhesnek néztek... (De én már daganatra is gondoltam.) Hatalmas, feszes, kemény a hasam, állandóan... Már ruhákat is a kismamaboltban kell vásárolnom...
A menstruációm diákkoromban (amikor még átlagos súlyú voltam) óramű pontosságú volt, 28 napos ciklusokkal. Viszont írtózatos fájdalmakkal járt (csak a Cataflam segített, de volt, hogy abból is csak a harmadik szem bevétele és 1,5 óra szenvedés után). Aztán ahogy híztam, úgy tolódott a ciklus, ami mára elérte a 40 napot, de 1x volt már 45 napos is (kb. 1 éve kezdett rohamosan tolódni). A fájdalom viszont teljesen megszűnt, meg sem érzem, amikor megjön, és a menzesz alatt sem fáj. Ami még aggaszt, hogy a legutóbbi két menzeszem nagyon fura volt. Novemberben alig akart megjönni, csak rózsaszín váladék jött 5 napig, és csak utána rendesen. Decemberben pedig megjött rendesen, ami viszont 12 napig tartott, folyamatos erős vérzéssel.
Nőgyógyásznál évek óta nem voltam, fogamzásgátlót nem szedek. Viszont tudom, hogy el kell mennem egy teljes kivizsgálásra (főleg azért is, mert már lassan gondolkodni szeretnék a babaprojekten is), de az Önök válasza segítségemre lenne, hogy felkészültebben mehessek el orvoshoz, és ne érjen meglepetés... Nagyon aggódom, hogy valami komoly bajom van! Lehet más betegség is, a tünetek alapján? Milyen megoldást javasolnának így látatlanban?
Válaszukat előre is köszönöm!
jelige: PCOS gyanú

Kedves Kérdező!
A vérzészavart valószínűleg a tetemes túlsúly okozza. A PCO betegég a beteg külső megjelenése alapján nem bizonyított, ehhez kivizsgálás szükséges. A túlsúlytól kell megszabadulni életmódváltással, kivizsgálandó az is, hogy az elhízás hátterében betegség állhat-e.
Tisztelettel:
dr.M.Zs.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink