• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Üdvözlöm!
32 éves nő vagyok. Körülbelül 2 hónapja kezdődtek a panaszaim, mikor erős allergiámra szteroidos injekciót kaptam, ezelőtt június 2-án a térdemet műtötték(arthroscopia porcleválás miatt).Tavaly 2 követ találtak az epémben, de nem volt begyulladva, epegörcsöm sem volt, puffadni sem puffadtam...

... Utolsó vérvételemnél kissé emelkedett volt a vörösvérsejtszámom, a haematocritom,a húgysav értékem(451). A vizeletfajsúly 1010 volt. és vörösvérsejt volt a vizeletemben (3/látóérték). Emellett magad a trigliceridem és alacsony hdl koleszterinem, de az orvos azt mondta, hogy ez a pajzsmirigyem miatt lehet, kaptam gyógyszert, lentebb kifejtem.
Június végén furcsa fehér lepedék lepte el a nyelvemet, és sebek jelentek meg a számban, a torkom is fájt, de nem mindennap, valamint bordaporc gyulladásom lett.
Nystatin tablettát kaptam, 2 hétig kellett szednem, mivel gombás volt a nyelvem. Ekkoriban kezdődött a rettenetes puffadásom is.
A nyelvemen elmúlt a panaszom, de a számban a sebe megmaradtak, és a puffadás is.
A sebekkel voltam fül-orr-gégészeten, kiderült, hogy a nyálkahártyám granulált és durva torokgyulladásom van, arcüreggyulladásom, valamint az orrüregem is be van gyulladva. Ezek panaszmentesek voltak. Kaptam szteroidos orrsprayt és antibiotikumot, Leflokin 500-ast. Ettől rosszul voltam, hánytam, hasmenésem volt, hasi görcseim voltak, abba kellett hagynom.
Közben kiderült, hogy a TSH illetve az ATPO-m alapján, hogy Hashimoto autoimmum pajzsmirigy alulműködésem van, Letrox 50mg-ot kaptam rá.
Gasztroenterológián is voltam, puffadásom miatt, mely a Nystatine szedése során kissé jobb volt. Egy pohár folyadéktól is már hatalmas a hasam, de nap végére akkorára dagad mint egy 9 hónapos terhes nőé. Így nem tudok élni, sehova menni, mert roppant kínos. Szelekkel sosem volt bajom, mert nem szoktam szelelni szinte egyáltalán. Évente 2× kb. Jelenleg édesköményes ánizsos teát iszok, melytől jelentkeznek a szelek, de nem múlik a puffadásom.
Gasztroenterológián vérvételre küldtek,tejprotein és egyéb ételallergia vizsgálatok miatt, de ennek eredménye csak 1 hónap múlva lesz meg. A puffadás egyre rosszabb, mert fáj már a hasam, hisz tágul a bőröm. Striák jelentek meg a hasamon, már enni is alig merek, de akkor is puffadok. Laktóz és gluténmentesen étkezek már, de még így is puffadok.
Létezik, hogy bélgombáim vannak és emiatt van a folytonos 0-24 óráig tartó panaszom? Mit tehetek? 


VÁLASZ


Az igen összetett problémájára, a feltett kérdéseire nem tudok választ adni. Pontosan ismerni kellene az eddigi vizsgálatok eredményeit, az alkalmazott gyógyszereket pontosan. Nem utolsó sorban a testi vizsgálatot sem tartom mellőzhetőnek, ami a has alapos vizsgálatát illeti. Az említett gombaellenes szert éppen a bélben a candida - főként antibiotikum okozta - elszaporodása ellen javasolják. Nem lehet kizárni az epekövességet, mint kóroki tényezőt, de a műtétet nem javaslom a teljes kivizsgálás befejeztéig. Úgy gondolom, hogy a korábban elvégzett vizsgálatok eredményeit meg kell várni, abban az esetben, ha azok nem adnak magyarázatot panaszaira, orvosai nyilván további vizsgálatokat fognak elrendelni. Szokatlan, hogy striák jelentek meg a has bőrén, ez nem jellemző a has puffadására, ha az az ismert okok (emésztési zavarok stb.) miatt lépnek fel. Ebben az irányban is indokolt a vizsgálata. Nem írt arról, hogy a testsúlya változott-e, ami ugyancsak lényeges a panaszok értékelésében. A leaírtak szerint vizsgálatai még nem fejeződtek be, ezt meg kell várni. Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy panasza úgy múlik el, ahogyan jött, kilábalva az ismeretlen tényező okozta betegségből.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink