• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Rendszeresen bedugul a fülem

Orvos válaszol

Rendszeresen bedugul a fülem, amikor nagy a magasság különbség. kb. 1,5 éve kezdődött a probléma. kb. 800 méteres gyors szintkülönbségnél lefelé. 1-2 óra múlva egyszer csak egy nyelésnél kidugult...

... Nem tudom lehet-e összefüggés, de az esett pár nappal múlt el egy náthás megbetegedésem) Azóta rendszeres fenn áll ez a probléma a fülemmel, legtöbbször csak a lefelé menetben okoz gondot, de már 60-80 méteres szintkülönbség is kellemetlen, felfelé általában az első nyelésre kiegyenlítődik a nyomás a középfülben, ahogy kell. Lefelé viszont előfordul, hogy napokig be van dugulva és közben néha szúró rövid fájdalom is kíséri. Nem tudom van-e összefüggés, néhány hónapja kiműtötték mindegyik bölcsesség fogamat, a műtét után 3-4 hétig tökéletes működött a nyomás kiegyenlítés.
Fül-orr gégészeten kb. 1 éve azt mondták orrsövény ferdülésem van és műtéti beavatkozás szükséges. A kérdésem az lenne, lehet-e más oka a problémának, az orrsövényferdülés okozhatja-e egyik napról a másikra ezt. Az orromon kapok levegőt és miért csak a lefelé menet okoz gondot, felfelé tökéletesen működik.
A Választ előre is köszönöm!
üdv.


VÁLASZ


Náthás időszakban teljesen természetes, hogy a fülkürt elzáródása miatt bedugul a fül kisebb-nagyobb színtkülönbségek megtételekor / hegyre menet-jövet, repülő le/felszállás, búvárkodás a leggyakoribb tevékenység, amikor ez észlelhető /.
Amennyiben nyeléskor kiegyenlítődik a nyomás, az azt jelenti, hogy a fükürt működik, csak átmenetileg záródik el. Ha nem nátha, nem allergia miatt, akkor görcsszerű módon.
Ha hosszabb ideig van eldugulva, akkor Valsalvázni kell, azaz befogott orrlyukak és csukott száj mellett orrfúvást mímelni erős haspréssel. Ilyenkor a levegő a fülkürtbe özönlik, ettől még jobban eldugul a fül, de 1-2 nyelés után normál állapota helyreáll.
Egyébként pedig színtkülönbség megtételekor kemény savanyúcukrot tessék szopogatni, az nyitva tartja a fülkürtöt. Vagy ha az lehetség, 10 méterenként megállni és kiegyenlíteni ugyanilyen módon.
Azt nem tudom megmondani, miért csak lefelé fordul elő. Azt nem tudom, hogy ugyanazon az útszakaszon mérte-e és ugyanolyan sebességgel. Mert különben nem releváns az összehasonlítás.
Fül-orr-gégészeten és hallásvizsgálóban is bemérhető a légnyomás a dobüregekben / tympanometria / ezt érdemes volna elvégezni.
Az orrsövény ferdülése okozhat kiegyenlítődési zavart, esetleg egy arckoponya CT segíthetne annak az eldöntésében, hogy mi is várható orrsövényműtét után.

dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink