• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

rossz alvó gyerek

Orvos válaszol

Jó napot kívánok. Faital anyuka vagyok, 3 éves kislányom van. Nagy problémát jelent számunkra mostanában az elalvás kérdése, akár a déli, akár az esti lefekvésről legyen is szó...

... Úgy tapasztaltuk, hogy a délutáni és esti alvást összevetve max 12órát alszik. Ebéd után általában fáradtabb, könnyebben megy az elalvás, s akkor nyugodtabban is alszik, szinte meg sem mozdul alvás közben. Utóbbi időben bár látszik rajta a fáradtság, állítja, hogy nem álmos, és nem alszik el. Nem is zavarna, de akkor már fél 5-től nem lehet vele bírni, mert mindenért elkezd sírni, folyton bugdácsol, dobálózik mérgében, ha nem sikerül valami. Ilyenkor este alíg tudom kihúzni a lefekvést fél7, 7 óráig. Ha ettől tovább marad fenn, átesik a ló túlsó oldalára és nem lehet elaltatni. Ha délben alszik, ha csak egy órát is, akkor viszont este fél tíz-tízig fennt vagyunk. addig ott ugrál a nyakamon, szemtelenkedik, hogy figyeljek rá, míg végül vagy felbosszant és odacsapok egyet, vagy annyira elfárad, hogy hajlandó végre elaludni. Egy prá hónapig próbáltuk, hogy saját ágyban , külön szobában aludt és én melette ültem, simogattam, de meguntam hogy másfél-két órákat ott gubbasztottam az ágy mellett, míg végre elaludt. Most a mi ágyunk mellett van az övé és így próbálom a kezét fogva simogatva altatni, de így sem jó. Szeretnék tanácsot kérni, hogy mit tegyek. Hagyjam őt fennt lenni amíg meg nem unja? Én már olyan fáradt vagyok, hamarabb elalszok sokszor mint ő. Lassan már az se fog zavarni, ha a hátamon ugrál közben.


VÁLASZ


Nem könnyű a probléma megoldása, és nagy türelmet, következetességet igényel. Sok mindent meg lehet próbálni, számtalan könyv és cikk foglalkozik a gyermekek rossz alvási szokásaival. Mivel ezeknek az ötleteknek a leírása igen hosszadalmas lenne, és a kislányt sem ismerem, a körülményeket sem, javaslom beszélje meg a problémát a védőnőjével, vagy gyermekorvosukkal.

Üdvözlettel dr. Sebő Zsuzsanna

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink