• nátha
  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Kedves Weborvos
28 éves nő vagyok, több mint 10 éve minden nap, naponta többször szédülök. A tüneteim a cukorfogyasztással függnek össze, ha akár egy falat csokit eszem, fél óráig rettentő rosszul vagyok, negatívképessé válik a látásom, szédülök, izzadok,...

... iszonyú melegem és mozgási kényszerem van. Több orvos vizsgált már, és ( már aki egyáltalánkomolyan vette a panaszaimat, és nem vágta rá, hogy pánikbetegség) tovább küldött a legkülönbözőbb vizsgálatokra; 24 órás vérnyomás mérés, terheléses EKG, koponya és nyaki MR az agyi vérellátási probléma kiküszöbölésére, neurológia, pajzsmirigy ultrahang és kismillió laborvizsgálat, az eredmény minden esetben negatív, jó eredmény lett. Cukorbetegségre is gyanakodtunk nyilván, de mivel a reggeli vércukor szintem mindig normális, nem került eddig sor terheléses vagy 72 órás megvonásos vizsgálatra. Vettem a biztonság kedvéért egy cukormérőt, és egy nap kb 20-szor megmértem, evés előtt, közben, utána 10-30-60-120 perccel, és minden alkalommal tökéletes értéket mutatott 4.8 - 7.7 mmol között. Próbálkoztam csoki evésével és utána méréssel, megnéztem amikor éreztem hogy nagyon rosszul vagyok, az eredmény 5,4 mmol lett, tehát ismét egy tökéletes szint. De ettől még iszonyú rosszul voltam. A diabetológia beutalt cukormérésre, ahol 75g cukrot kell majd éhgyomorra meginnom, amitől rettegek, mert a legkisebb cukormennyiségtől is besokkol a szervezetem, de a saját mérésekből látszik, hogy nem a cukorszinttel függ össze.
Milyen betgség állhat még ennek a hátterében, illetve veszélyes lehet számomra a cukorterheléses vizsgálat?
Nagyon várom a választ,
Köszönöm szépen


VÁLASZ


A tünetei erősen emlékeztetnek a gyomorcsonkolás után megfigyelt dumping szindróma tüneteire. Ennek okát azzal magyarázzák, hogy hiperosmoláris oldat kerül hirtelen a vékonybél kezdeti szakaszába. Főleg cukros ételek fogyasztása után alakul ki. Bizonyos, hogy valami más, ismeretlen tényezőről is szó lehet a mechanizmusban, mert nem mindenkinél lép fel. Lehetséges, hogy eme ismeretlen tényező az, ami Önnek is a panaszt okozza.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink