• nátha
    • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

      Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

    • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

      Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

    • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

      A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • melanóma
    • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

      Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

    • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

      10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

    • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

      A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • egynapos sebészet
    • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

      Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

    • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

      Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

    • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

      Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Tisztelt Doktor úr/Doktor Nő! Úgy 3 éve(18-19éves koromban) jelentkezett először sárgás nyák a székelés után, vagy széklet helyett is.Ekkor colonoscópiai vizsgálat történt, de ...

... nem talált semmit, ezért ciprinolt kaptam eseti kezelésre, amely 1-2 napon belül elmulasztotta a problémát, eleinte ritkábban jelentkezett,úgy fél éve viszont egyre sűrűbben jött elő(1-2 hetente), puffadással, hasi fájdalommal, sűrű vizeléssel, sötét széklettel, hasmenéssel,(ilyen sorrendben általában) kezdődött. ezért februárban újabb colonoscópiára küldtek, amely szintén negatív lett, de azóta megváltoztak a tüneteim, és kevésbé erősen jelentkezik a nyák, ugyanakkor 1-1,5 hetente hasmenésem van általában reggel. Januárban több vérvételem volt( A serum és a direkt bilirubin általában jóval a határérték fölött volt, ill. a CRP volt kicsit magas).A glutén és laktózintolerancia tesztem is negatív lett, mint a tenyésztés. Március óta sok probioticumot szedek, elhagytam a ciprinolt.Allergiával és aszthmával küzdök régóta,amire cetirizin ill. hasymoto thyreoditis kb 4 éve kezdett kialakulni, de még nem kell gyógyszerrel kezelni.Válaszát előre is köszönöm


VÁLASZ


Olyan alaposan és sokrétűen vizsgálták ki, hogy sok hozzáfűzni valóm nincs. Feltételezésekre kell hagyatkoznom. A manapság gyakorinak tartott irritábilis bélszindróma okának egyre inkább a bél baktériumainak normális arányának felborulását, kóros baktériumok felszaporodását tartják. Ezt gyakran valamilyen baktérium okozta bélfertőzés előzi meg. Az antibiotikum nem minden esetben segít a normális bélflóra helyreállításában. Ezért próbálkoznak gyomorszondán bejuttatott speciálisan előkészített, egészséges egyén székletének bevitelével. Az utóbbi időben szaporodnak azok a közlemények, amelyek a probiotikumok hatástalanságáról szólnak. Megjegyzem, a probiotikumok baktériumokat tartalmaznak, a melyeket az antibiotikum ugyancsak elpusztíthat. A panaszai megfelelhetnek irritábilis bél szindrómának. Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy a rendszeresen szedett gyógyszerek mellékhatásáról is szó lehet mind a hasi panaszok, mind a bilirubin emelkedését illetően.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink