• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Schönlein Henoch purpuráról második levél

Orvos válaszol

Tisztelt doktornő' Köszönöm szakmai válaszát, a henoch Schonlein purpura betegségre. a kisfiamnál a betegség allergiából alakult ki, ezért is szigorú diétát kellett és kell tartanunk. Eleinte csak vizben főtt krumplit, rizset és főtt tésztát ehetett, még a kenyeret is külön vettük, olyat, amiben só nincs. Baromfi húst csak néhány hete eszik, ugyanigy a tej terméket is csak januárban vezettem be. Újabb kérdésem az lenne, lehet e étkezésével meggátolni az újabb purpurák megjelenését?? Sokáig semmit nem adtunk neki,semmi olyat ami esetleg esetleg allergiára késztetné.Allergia tesztet nem tudtunk végezni, orvosai szerint majd csak 1 év múlva. Még olyat sem kapott, olyan élelmiszert amiben tojás van. Szinezék, illetve tartósitószerrel előálitott táplálék, ki van zárva. Mikor lehet már adni neki sósan az ételeket?? Illetve csak úgy sózni, mint ahogy mi fogyasszuk? vagyis meddig kell még tekintettel lenni a vesékre? Ha a vizelete mondjuk 2 keresztes )vörösvértestet illetően), akkor továbbra iis fenn áll még a betgség jelentléte a szervezetében, még ha nincsenek is purpurák megjelenve?? Illetve kérdésem még az lenne, hogy reggel fgelkelés után sokszor mondja, hogy fájnak a térd izületei, de aztán 2-3 percmúlva már szaladgál...Ez is mutathatja, hogy még mindig benne van a betegség? még mindig nem múlt volna el?? Decemberben azt észrevettem, hogy 2-3 apro pici bevérzés még megjelent a karján, az már mostanra bebarnult, de még ott van. Ez is arra vall, hogy talan még mindig nem múlt el teljesen a betegség?? Kezelő orvosunk ugyanakkor azt is emlitette, hogy idén nem ajánlja a nyaralást, nem tehetjük ki nagyobb fáradságnak a gyereket, ugyanakkor a napfény sem ajánlott.Mi erről az Ön véleménye?? Sajnos kisfiunk még most sem jár ovodába, éppen azért mert óvjuk a megfázástól, a visszaeséstől. Oviba és közösségbe akkor vihetjük, ha a vizeletében sincsenek egyáltalán vörösvérsejtek, és más tünete sincs?? Mert orvosunk szerint, ha meghűl, megfázik, nagyobb a szövődmény kialalkulása )pld. veséket illetően) Már volt olyan
vizelet vizsgálat, hogy egyik héten egyáltalán nem volt vörösvérsejt a vizeletében, következő héten pedig már újból 3 keresztes... Ugyanakkor az is érdekelne, hogy mennyire hat ki esetleg az idegrendszerre a betegsége, mivel elég sokszor türelmetlen, mindent abban a pilanatban szeretne, hamar sir. Habár tudom, hogy 4 évesen ez sajátos, de vajon nem függ ez össze esetleg jobban a betegségével. Köszönöm, szakmai válaszát várom.

Kedves Anyuka! Azt gondoljuk, hogy gyermekük kezelőorvosától Önök teljeskörű felvilágosítást kaphattak, ezért ismeri ilyen részletességgel az életmóddal kapcsolatos tennivalókat is, az állapotot is. Ha vese érintettség fennáll, csak akkor lehet sósat adni és " normál étkezésre" áttérni, ha ezt a kezelőorvos engedi. Az időpontot megjósolni senki sem vállalhatja. A vesékre mindaddig tekintettel kell lenni, amíg az orvos ezt a leletek ismeretében így látja. Purpúrák hiányában is fennáll a betegség jelenléte a szervezetben és a vese nagy valószínűséggel érintett. Ugyanez vonatkozik az izületi érintettségre is.Gyermekorvos kollégám is egyetért az önök kezelőorvosával a tekintetben, hogy nem javasolt nyaralást tervezni az idén és nem javasolt óvodába járnia a gyermeknek. A gyermek fáradékony lehet, közösségben nagyobb a heveny megbetegedés esélye és a gyermekük esetében nagyobb a szövődmény kialakulásának esélye mint egészségesek esetében. Tehát az óvodába járástól érdemes eltekinteni.

A betegség nem hat az idegrendszerre, tehát a kisgyermek valószínűleg azért türelmetlen, mert ez a korral is együtt jár nála, és ne feledje az orvosi vizsgálatok és az aggódás is kissé türelmetlenebbé teheti őt jelenleg.

Azt gondolom - levelei ismeretében - hogy gyermekük jó kezekben van, olyan szakorvos kezeli, aki ezt a betegséget alaposan ismeri és Önöket mindenről felvilágosítja. Megértem, ha türelmetlen és azt szeretné hallani, hogy ez a betegség elmúlt, nem kell tőle tovább félniük, de felelőtlen választ csak azért, hogy Ön most megnyugodjon, nem fog kapni. Remélem, hogy kisfia kigyógyul és kérem, tartsa be a kezelőorvos tanácsait.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink