• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Tisztelem,
29 éves vékony testalkatú férfi vagyok, az utóbbi pár évben az ülő munka miatt keveset mozogtam, szinte semmit.
A problémám, mint ahogy már írtam, sinus tachycardia nyugalmi állapotban (főleg reggel és evések után), 80-95. Estére néha lemegy 70-80...

... Ami aggaszt, hogy egyre gyakrabban rámjön nyugalomban olyan rosszullét mintha elájulnék, verejtékezek a szívem elkezd nagyon gyorsan verni (kb 140-150) s csak sokára áll vissza kb 80-85-re, kell neki olyan 1 óra. Eddig ekg-val sem holterrel nem tudták elcsípni, mi lehet ez? PSVT vagy amitől rettegek kamrai tachycardia? Vagy pánikbetegség?
A másik, hogy már kis terhelésnél (pl. bevásárlás) nehézlégzésem van, szapora pulzussal, a nehézlégzés csak jóval a pihenés után szűnik meg. Asztmám is van, de nem nagyon okozott eddig panaszt...
Asmanexet szedek rá. Az orvos az echora hivatkozva nem szíveredetre gondol. De én mégis ettől tartok...
Magas vérnyomásom nincs, nyugalmi ekg sinus tach, Holter VES72, SVES16, KES 0, ST elt. nincs. A hirtelen jelentkező tach. miatt újabb Holter-EKG lesz ismételve.
Eddig 2x volt Echo, mindkétszer tachycardia alatt, de semmi olyan kórosat nem találtak az orvosok, kivéve a relaxációs zavart (szerintük a gyors szíverrés miatt..) és egy kis enyhe MPS-t. BK dilatáció, hypertrófia nincs, bal pitvar és jobb kamra is normál méretű, kinetikus zavar sincs, billentyűk rendben, aorta is, syst. funkció ok.
Olyan kérdésem lenne, mit gondol a relax. zavar okozhat nehézlégzést? Ha nem szív eredet, akkor mi lehet, olyankor szorít az egész mellkasom, hátam s nehezen veszem a levegőt, elmegy a hangom is a beszéd során olyankor, rekedek gyakran...
S miért van az, hogy a kis mozgás után (pl. ahogy említettem a bevásárlás után) nyugalomban órákig (min. 3 óra) megmarad a magas pulzus (92-100), Isoptin ellenére is? Csak nagyon későn és nehezen csillapodik olyan 80-82-re.. Ez ha az echo szerint nem szív eredet akkor betudható a fizikai inaktivitásnak vagy mire gondol?
Bevallom, félek mozogni a szapora szívverés, esetleges rosszullét és nehézlégzés miatt.
Nagyon szépen köszönöm!


VÁLASZ


Teljes mértékben egyet tudok érteni orvosának véleményével. A többszöri és részletes, alapos vizsgálatok alapján a panasz okát máshol kell keresni. Jobban kellene ismernem a körülményeit ahhoz, hogy feltételezzem a panaszok pszichés eredetét, a külső hatásokat mint előidéző tényezőt. Az inaktív életmód is szerepet játszhat. A kamrai tachikardiát egy alkalommal sem sikerült igazolni, ezért ettől való félelme nem megalapozott. Bár a pánikbetegség lehetősége is felmerül, ennek kimondására nem merek vállalkozni, erre a pszichiáter jogosult.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink