• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Tisztelt doktor úr/nő!

27 éves férfi vagyok.

Pár hónapja kezdődtek a panaszaim, amik leginkább jobb oldali hasi fájdalommal indultak, majd alhasi és gyomorszáj körüli görcsös fájdalom is párosult néha hozzá. Olykor a derekam is és a hátam is sajgott, fájt...

... Sokszor törtek rám rosszullétek, amik szédüléssel, rossz közérzettel, izzadással, nyugtalansággal, halálfélelemmel párosultak. (Talán ezek nem is köthetőek a hasi fájdalomhoz, lehet inkább már az idegi állapotom miatt jöttek elő, mert nagyon zavart, hogy állandóan fáj a jobb oldalam.)
Szóval a fájás a jobb bordaívnél állandósult. Van hogy jobban, vagy hogy kevésbé érződik. Tompa, ritkán nyilalló, de állandó, egész napos. Ha megnyomom a borda ívem alatt, akkor jobban fáj, tehát azt lehet mondani, nyomásra érzékeny.
Hasi ultrahang negatív, a máj kissé megnagyobbodott, de egyéb más eltérés nem látható. 2 hónap múlva szintén ultrahang, ugyanezzel az eredménnyel.
A vérképem rendben van, kivétel a májenzim értékek, Bilirubin (32,5), GOT (50) GPT (71) érték magasabb. Elküldtek Hepatológiai vizsgálatra, Hepa B és Hepa C negatív. Zsírmájat állapítottak meg, illetve mondták, hogy a máj nem is igazán szokott fájni.
Nézzük tehát tovább a dolgokat.
Gyomortükrözés: Negatív. Minden rendben.
Vastagbél tükrözés: Negatív. Ott is minden rendben.
Mellkasröntgen szintén negatív.
Urológusnál is voltam, ő is mindent rendben talált.
Proktológus: szintén miden rendben!
Csináltattam szív ultra hangot is, ott sem találtak semmilyen rendellenes dolgot, minden rendben volt.
Westergren: 3 mm/h
CRP: 2,9 mg/l
Protein Serum: 73 g/l
Alpha-amylase serum: 23 U/l
Gamma GT: 33 U/l
WBC: 7,65 G/i
TSH: 2,080mU/L
A jobb bordaív alatt fájdalom továbbra sem szűnik. Okozhatja ezt esetleg valamilyen máj probléma, vagy epehólyag gyulladás, esetleg vese probléma, hasnyálmirigy probléma? A veséket és az epét általában az ultrahanggal jól fel lehet mérni, de lehetséges, hogy nem látható a gyulladás vagy a kövesség?
Milyen betegségek vagy vizsgálatok jöhetnek szóba? A CT-től a sugárzás miatt tartok, de ha nincs más megoldás, lehet azt választom. Talán az teljesebb és jobb képet ad a hasi szervek állapotáról.
Tanácsot kérnék, hogy merre induljak tovább? Eléggé megkeseríti a napjaimat az állandó fájdalom. Levert vagyok és a hangulatom is eléggé rossz már emiatt. Esténként nehezen és rosszul alszom. Félek, hogy erősödik, vagy esetleg görcsössé válik a fájdalom, és akár komolyabb baj is történhet. Félek, hogy nem vettek észre valamit, ami ott van, és ezt a fájdalmat okozza.
Dohányozni nem dohányzom 3 éve, Alkoholt pedig szinte minden hétvégén fogyasztok, mint minden fiatal. Hétköznap nem szoktam! De mióta ez a fájdalom megvan, abszolút nem fogyasztok és nem járok szórakozni sem. Bár nem hiszem, hogy ezzel összefüggésben lenne ez a fájdalom, de ezt önök, az orvosok jobban tudják.
Köszönöm előre is a válaszát!
Üdvözlettel


VÁLASZ


Orvosai olyan alapossággal és körültekintéssel vizsgálták ki, hogy a szervi megbetegedés valószínűsége rendkívül csekély. Azonban az egyéb rosszulléttel jellemző panaszai inkább pszichés eredetű problémát vet fel, aminek lehetnek szervekre lokalizált tünetei is. A panaszok emlékeztetnek a pánikbetegségre. A hasi fájdalom lehet teljesen ártalmatlan, az étkezési szokásokkal, testtartással, foglalkozással, mozgáshiánnyal is összefüggő. Nem hiszem, hogy a CT vizsgálat előbbre vinne. Azt gondolom, hogy a zsírmáj mégis nagyobb odafigyelést igényel, mert fiatal korban, testsúlyfelesleg hiányában szokatlan jelenség. Ez azonban a panaszokat valóban nem magyarázza.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink