• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Táplálkozás

Orvos válaszol

Táplálkozás jeligére
Szeretnék orvosi véleményt kérni az étkezésemmel kapcsolatban. A testsúlyom BMI szerint ideális, de mindig kínosan ügyelek arra, mit eszem. Mások előtt viszont képtelen vagyok enni, ezért például iskolában nem eszem semmit, csak akkor, ha hazajöttem...

... Kb. két és fél éve fogyókúráztam egyszer, akkor már a 18-as BMI-t sem értem el. Azóta lakto-vegetáriánus lettem, és tartózkodom a tésztaféléktől, a csokitól és az édességektől, valamint soha nem mennék be egy gyorsétterembe. Kávét, üdítőket, szénsavas italokat, alkoholt soha nem fogyasztok, és tartózkodom a cigarettától is.
A baj csak az, hogy ha hazaérek, egyszerre túl sokat eszem, és gyakran rosszul is vagyok tőle, utána pedig iszonyú bűntudatom van. Ettől nagyon rosszul érzem magam, és szeretnék változtatni rajta. Mozogni sajnos nem nagyon van időm, de igyekszem, hetente 4-5-ször biciklizek egy órát.
Szeretnék fogyni egy kicsit, mire beköszönt a jó idő, és többet kell mutatnunk magunkból. Tudom, hogy ehhez életmódot kellene váltanom. Hogyan tehetném meg ezt? Orvosként mit tanácsol? Az életmódomnak lehetnek káros következményei? Hogyan változtathatnám meg annyira az életmódomat, hogy legalább mértékkel étkezzem?


VÁLASZ


Jó lenne tudni, hogy pontosan mennyi a jelenlegi testtömegindexe. A két és fél évvel ezelőtti BMI érték (18 alatti ) kóros soványságot jelent, ami például az anorexia nervosa diagnózisában is vezető tünet. Ez súlyos testképzavar, ami pszichés eredetű és gyanúja esetén azonnal szakemberhez kell fordulni, mivel néhány év alatt visszafordíthatatlan károsodáshoz, majd halálhoz vezet. Gyakran az anorexiában szenvedőkre is jellemző, hogy nem esznek nyilvános helyen, mert félnek, hogy furcsa étkezési szokásaik elárulják őket. Sajátossága ennek a betegségnek, hogy bármilyen sovány a beteg, tükörbe nézve kövérnek látja magát.
Mit jelent, hogy túl sokat eszik? Valóban sok, vagy csak az Ön számára az? Miért száműzte a tésztaféléket, amikor ez a lakto vegetáriánus étrend egyik fontos alapanyaga?
Az evés utáni bűntudat érzése is tipikus étkezési zavarra utaló jel.
Jogos az aggodalma, ami az egészségkárosodástól való félelmét illeti, levelében számos jel arra mutat, hogy szakember segítségét kellene kérnie.
Javaslom keressen fel személyes konzultáció keretében.
Üdvözlettel
Fodor Mónika

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink