• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

T. Cím!

31 éves nő vagyok, a jobb térdemet már ötször műtötték, először (7 éve) keresztszalagszakadás miatt, utána pedig többször a porckopás miatt. Tavaly szeptemberben microperforatiot és szabad ízületi test eltávolítást, ízülettisztítást csináltak, majd decemberben ...

... újból kellett műteni, mert hajlítás közben akadást éreztem, ekkor végül a patella ízületi vápa proximális szélén lévő csontnövedéket távolították el. A műtétek során az alábbiakat állapították meg: a medialis femurcondylus medialis oldalán peremosteophyta képződés látható. A medialis femurcondylus középső ívén 1,4 cm2-es III. fokú károsodás, elülső íven terhelési felszínen kívül porchiány van. A patella ízületi felszínén II. fokú hyalin porckárosodás, a patella ízületi vápa legmélyebb pontján 5x4 mm-es lebenyes III. fokú károsodás látható.
Több injekciókúrát kaptam már, illetve folyamatosan szedek porcépítőket. Most egy ideje megint nagyon fáj a térdem a térdkalács alatt és a belső oldalon. Belső oldalon tapintható egy viszonylag nagyobb méretű kemény csomó, a térdkalácsom alatt pedig ahogy hajlítom, iszonyatosan ropog és ahogy hajlítom érzem - még kézzel is tapinthatóan - ahogy több helyen is "megakad" - mintha egy fogaskerék lenne benne - még egyszerű mozdulatoknál is. Voltam röntgenen, ezt írták a leletre: a femoro-tibialis rés medialisan beszűkült, az ízfelszínek egyenetlenek, az ízperemeken osteophyták. A femoro-patellaris ízületben durva arthrosis.
Elküldtek mri vizsgálatra is, azt mondták, hogy szabad ízületi test nincsen, csak valami csontkinövések, ami miatt most újabb műtétet, ízülettisztítást javasoltak.
Van értelme egy újabb műtétnek? Ha nem csinálják meg az ízülettisztítást, akkor a fájdalmat leszámítva van-e további hátránya, a csontkinövések okoznak-e további károsodást? Azt mondták ezek egy idő után vissza fognak nőni, nagyjából mennyi idő alatt nőnek vissza, illetve akkor mi értelme az eltávolításnak, ha úgyis visszanő?
Válaszát előre is köszönöm


VÁLASZ


Az Ön részletes, aprólékos leírása sem elegendő ahhoz, hogy mérvadó véleményt tudjak formálni. Kénytelen a vizsgáló és beavatkozó orvos véleményére támaszkodni és azt elfogadni. Tudni kellene az előzményeket, egyéb betegségeket is, hogy a jövőt illetően bármit is előre lehessen jelezni. Az merőben szokatlan, hogy minden különösebb káros tényező, betegség miatt 24 éves korban komoly elváltozás, keresztszalag szakadás alakuljon ki, ennek bizonyára komoly, általam nem ismert oka lehetett. Már az előzmények ismeretének hiánya is óvatosságra int a megítélést illetően.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink