• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Testvérem beutalták a SOTE Pulmonológiára

Orvos válaszol

Testvéremet három hónapja beutalták a SOTE Pulmanólogiai
KLinikájára, /János KÓrház/, ahol tüdőembólia gyanújával kezelték, kezelik. Az első napoktól kezdve,szinte folyamatosan arra panaszkododott,hogy hol jobban,hol kevésbé, de fájnak az izületei.Több vizsgálaton átesett.Legutoljára a Péterfy Kórházban végeztek CT alatti mintavételt, aminek az eredményére már aug.31-e óta vár, és érdeklődésére állandóan új időpontokat jelőlnek meg a lelet elkészültére.Közben izületi fájdalmai annyira fokozódtak,hogy már a saját maga ellátása is gondot okoz.Nem tud öltözni,mosakodni,fésülködni,vezetni,lejönni az emeletről, stb. Felkerestek egy reumatológust is,aki ennek a leletnek a hiányában nem tud és nem is akar lépni,csak leirta véleményét az Őt kezelő tüdőgyógyász dr.nőnek./Tamási Lilla/Közben vérvételek is történtek, de a lelet vagy viszajött, eredmény nélkül, mert nem volt jól kitöltve, legalábbis ezt mondták, vagy még mindig várja az eredményt,amit utoljára az immunológiáőra küldtek, de itt is hetek telnek el, anélkül, hogy meglenne a pontos diagnózis!!!ÁLlitólag 8 hetet kell várni ennek a vérvételnek az eredményére???!!!Három hónap telt el,szedetik Vele a vérhígitót,fájdalomcsillapitot alig mernek neki felirni ehhez a gyógyszerhez,közben Ő csendben tűr,hallgat,pedig nagyon rosszul van.Valami már történjen, mert tavasszal a sógoromat ennyi idő alatt már el is temettük, pedig Őt "kezelték " is.Várom sürgős intézkedésüket, válaszukat

Tisztelt Levélíró! Intézkedni nem tudok, intézkedési jogom nincs. Ez egy újság, annak egy levelező rovata. A feltett kérdésekre próbálok meg válaszolni.

A SOTE Pulmonológiai Klinika és a Szent János Kórház nem azonosak. Bár földrajzilag közel fekszenek. Tehát a Klinikán fekszik a beteg tüdőembólia gyanúval. Ha gyanú, akkor tüdő probléma van és kivizsgálják. Ha embólia volt, akkor az már nem gyanú. Azaz nem tudom, mi a tüdőgyógyászati betegsége. Az sem derül ki, hogy a Péterffy Kórházban mely szervből vettek szövettani mintát . Ezt a kezelőorvos tudja, aki a mintát vette és továbbküldte kórszövettani vizsgálatra.Azt gondolom, hogy izületi panaszokkal reumatológushoz kellene menni.Ha fel tudott keresni reumatológust, akkor viszont nem fekszik a Pulmonológiai Klinikán. Ha a klinikán fekszik, akkor ott kérnek reumatológus konzíliumot. Biztosra veszem, hogy a tüdőgyógyász is és a beteget megvizsgáló reumatológus is ismeri azokat a leleteket, amelyekből kiderül, hogy milyen betegségei voltak/vannak a testvérének és milyen vizsgálat történt a Péterffy kórházban.Fogalmam sincs, hogy előfordult-e, előfordulhat-e az, hogy egy vérvételi papírt rosszul töltenek ki és ha nincs eredmény, nem vesznek újra vért. De ha az eredményt várják, akkor levették a vért és kitöltötték a kérőlapot.Vannak olyan immunológiai vizsgálatok, amelyenek az eredményére várni kell, nem 8 hetet, hanem 12-15 hetet. Ezt konkrétan tudom. Mindezeket azért írtam össze, hogy lássa, a levelét nem lehet értelmezni. Annyit tudok kiszűrni, hogy a testvére régóta beteg, emiatt kivizsgálás, CT és szövettani mintavétel történt a Péterffy Kórházban. Az izületei egyre jobban fájnak és begyulladnak, aminak az okát nem tudni. Ezért immunológiai kivizsgálás kezdődött, hogy legyen diagnózis. Ha az eredmények mind megérkeznek, akkor remélhető, hogy megszületik a diagnózis. Vagy nem. Mert nem minden betegségnek ismerik az okát és vannak bonyolult kórképek, amelyeknek a precíz meghatározásához többszöri hosszú vizsgálatok sorozata szükséges. Az is kiderül, hogy a testvérének volt/vagy van tüdőembóliája, amit szerencsésen túlélt / pedig sokan belehalnak/ és ezért "vérhigítót" kap, ami miatt folyamatosan ellenőrzik a véralvadási paramétereit. Közben neves intézetekben kezelték/kezelik.Vérhigító mellett fájdalomcsillapító szedhető, biztosan kap is.A testvérét kezelik, jelenleg tüneti kezelést kap. Oki kezelést akkor lehet adni, ha ismerjük a betegséget és annak az okát. Rengeteg esetben nincs oki kezelés. A testvérét nemcsak kezelik, hanem kivizsgálása folyamatban van. Ez így tisztességes. Az volna a helytelen, ha olyan felelőtlen orvost találtak volna, aki mond egy szép latin diagnózist és Önök elhinnék, hogy ez a betegség. Minél alaposabb a kivizsgálás, annál nagyobb esélye van a testvérének arra, hogy pontosan ismerjék a betegségét és a lehető legmegfelelőbb terápiát kapja.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink