• nátha
    • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

      Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

    • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

      Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • melanóma
    • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

      Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

    • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

      Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

    • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

      Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • egynapos sebészet
    • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

      Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

    • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

      Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

    • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

      Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Thrombocita szám - fogamzásgátló

Orvos válaszol

jelige:
Thrombocita szám - fogamzásgátló

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
Teljes vérkép kivizsgáláson voltam, három csillagot kaptam az eredményben: a HDL Cholesterinem kicsit a ref. tartomány alatt van, a thrombocyta szám kicsit magasabb (394 - ref. tart: 150-350) és a Prothrombin értékem is picit felette van (1,09 ref. tart: 0,00-1,00). Ez utóbbi kettő engem kicsit megijesztett, mert ez a véralvadási paraméter. Ez a trombózishajlamot erősíti?
Ugyanis közti vérzés miatt nőgyógyászom azt javasolta, szedjek fogamzásgátlót. (Alacsony hormontartalmú, ösztrogént és progeszteront is tartalmazó tablettát). Már 5 éve kűzdök közti vérzéssel, nagyon zavar, depressziós vagyok tőle, szóval örömmel vettem, hogy ez lehet, megoldja a problémámat. Igen ám, de 43 éves vagyok, és soha nem szedtem még fogamzásgátlót. Ráadásul páran nagyon meg is ijesztettek (az interneten is olvastam ilyen véleményeket) hogy ennyi idősen nagyon veszélyes a fogamzásgátló tabletta. Ezért a háziorvosommal megbeszéltem és utána is néztem, megcsináltattam a Leiden-mutáció tesztet, ami negatív lett. Kérdésem, ilyen eredmény mellett elkezdhetem szedni a fogamzásgátlót? Nem dohányzom, nem vagyok elhízva. De megijesztettek a trombózissal! A fenti értékek adnak okot az aggodalomra?
Köszönöm előre is válaszát!

Kedves Kérdező!
A vérvétel megismétlését javasolom.Eltérés esetén kérje ki hematológus tanácsát.
Tisztelettel: Dr.P.A.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink