• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

toroklife83

Orvos válaszol

Jo napot kivanok,lattam egy csodas levelet itt amire tetszettek valaszolni,es mintha pont onmagamat lattam volna a leirtakban.A jatekszenvedelyrol volt szo benne,nekem is ebbol adodnak problemak ...

... amiket nagyon akarok legyozni de valami mindig megakadalyoz benne!Kicsi koromtol ákezdodott áa problema mar akkor nem tudatosult bennem h ez problemava valhat ha jol emlekszem 9eves voltam mikor legelso jatekom volt szerencsejatekkal.En beismerem hogy,tenyleg beteg vagyok de nem mindenapos nalam hanem egy holnapban 3szor kb de akkor tobb idot jatszok es tobb penzt is !Egy szakitas utan nem ebbol kifolyolag megint belefutamodtam ebbe a problemaba,addig volt hogy,evekig nem jatszodtam ,most kulfoldon dolgozok es az ember szeretne gyujteni egy jobb elet ,egy csalad egy lakast hogy,vegyen es azt veszem eszre magamrol hogy,semmire sem jutok mert a nagyobb reszit elviszik ezek a jatekok mint sok tarsamnak.Erre szeretnek egy valaszt kapni egy tanacsot mikeppen tudnam megakadalyozni a
á szenvedelyt mert erosen akarom csak lehet egyedul nem megy !!!koszonettel


VÁLASZ


Kedves levélíró!

Nagyon szépen köszönöm őszinte, világos levelét.
Tudom, hogy a " játékszenvedélyt" az utóbbi évtizedben, mint pszichiátriai betegséget írják le és ha az ember elolvassa az Ön levelét, valóban fel lehet fogni " betegségnek", bár a kérdés sajnos nem ilyen egyszerű. A testi betegségek "járványszerű" elterjedésére az orvostudomány - kevés kivétellel- meg tudta adni a választ és a gyógyulás, megelőzés lehetőségeit.
Én ezt másként látom a mentális problémáknál. Ivás, narkózás, pánikbetegség, kóros elhízás és fogyás, depresszió és sorolhatnám tovább a betegség szót én macskakörömbe (""") tenném, vagyis " mintha" betegségnek látom.
Az a rossz érzésem van, hogy baj van a világgal, a kultúrával és ennek a kaotikus világrendnek a tünetei mindezek.Persze a társadalom még sohasem ismerte el, hogy " beteg", nagyon mély változásokra lenne szükség, ehelyett a egyedi embert nevezi el betegnek. Nyilván ez a könnyebb megoldás.
Persze ez nem menti fel az embereket az alapvetően a vágyak feletti kontroll elvesztése és ennek nagyon komoly következményei alól. Én nem szívesen adnék egyfajta " menlevelet" a kóros függőségek alól és a válaszom annyi, hogy mindig mi döntünk, de ennek a következményeit is vállalni kell.
Ugyanakkor nem vonom kétségbe, hogy iszonyú szenvedéssel járnak ezek az állapotok és nem gondolom azt sem, hogy valaki szándékosan csinálná.
Sajnos ez egy bűvös kőr, élünk egy világban, ami egyre kevésbé élhető, alapvetően a boldogtalanság a kiindulópont.Persze senki sem bírja ezt tartósan elviselni és kezdi gyógyítani magát, persze mindenki a maga módján. És ezzel csak " olajat öntünk a tűzre" a világ még rosszabb lesz, a kórosan függőket pedig - legyünk őszinték - nem szeretik ami persze fokozza a függőséget.
Egy döntést lehet csak hozni. Leállunk-e, vagy sem. Mindkettőt jogunkban áll megtenni, de viselni kell a következményeket. A döntést az emberi tudatosság képes elősegíteni. Minél érettebb valaki, minél tudatosabb, annál nagyobb az egyéni felelősségérzete és lassan képes lesz " kiszállni" és rendbe hozni, amit elrontott. Ez az egyetlen valódi megoldás és abban bízom, hogy egyre több ember lesz képes a poklok megjárása után talpon maradni és megváltoztatni az életét. Persze, ha nem megy, akkor se ítélje el magát, keressen segítséget, sok szakember foglalkozik ezzel és vannak néhányan, akik komoly sikert érnek el. Ők biztosan nagyon jó és segíteni tudó emberek.
Azzal, hogy engem megtalált, lehet, hogy az első fontos lépést, már meg is tette.
Nem zavar, ha újra ír én is kíváncsi lennék, hogyan alakul a sorsa.

Együttérzéssel: dr. Lajtavári László

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink