• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Torokpanaszok

Orvos válaszol

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Két hónap híján 1éve bajlódom gége- és toroktáji panaszokkal. Kaparás, krákogás, rendszeresen bevörösödő torokív, fárasztó, néha kissé fojtott és kiabálásnál fájdalmas beszéd...

... A torokköszörülés és a nyeldeklés szinte csak beszéd közben, illetve után jelentkezik. A száraz köhögés úgyszintén, ami nem hosszantartó, rendszerint egy-, vagy kétlevegős és inkább hangos leheléshez, mint ugatáshoz hasonlít.
Nyár közepén voltam 2 különböző gégészeti vizsgálaton. A tükrös vizsgálat nem mutatta komoly bajnak a jeleit, de antibiotikumot felírt az egyik orvos. Mivel csak átmenetileg enyhültek a panaszok, augusztus elején harmadszor is kértem egy gégészeti vizsgálatot és itt javasolták, hogy keressek egy gasztroenterológust. Megtettem, de a 2 hónapos emelt dózisú Pantoprazol kúra (PPI teszt) ellenére - bár voltak szinte tünetmentes szakaszok is - mégsem múltak el a panaszaim.
Egyébként nem dohányzom, nincsenek nyelési és légzési panaszaim. Hangtalanul lélegzem sportoláskor is és akadálytalanul jutnak le a falatok és a folyadék. Az éjszakáim nyugodtak, semmilyen tünet nem jelentkezik olyankor. Régebben hajnalonta szorító fájdalmat éreztem a gyomorszájnál, de ez jó ideje megszűnt. Nem sokkal később jelentkeztek a torokproblémák. (Az is eszembe jutott már, hogy a gyomorszáji szorítást esetleg a sav okozta, ami áttörte a záróizmot és most a torokba szivárogva okozza a problémákat.)
Most teljesen tanácstalan vagyok. Mivel a torkomban érzem a bajokat, legszívesebben újra gégészetre mennék, de szinte már szégyellem ezt a sokadik alkalmat, mert úgy tűnhet, hogy nem bízom az orvosok nyári diagnózisában. Ön szerint mit lépjek most? Refluxra, vagy gége és torokproblémára (azon belül neadjaisten a legrosszabbra) kell-e gondolnom? Létezik, hogy ha nyáron véletlenül nem vettek észre egy kezdődő tumort, akkor most már késő a sikeres kezelés szempontjából?
Előre is köszönöm a válaszát!


VÁLASZ


Ilyen panaszok hátterében természetesen nem daganat áll.A legvalószínűbb a GORB / reflux / Reflux alkalmával a saját gyomorsavja természetesen nem tör át semmit, leginkább nem a záróizmot, hanem a záróizom gyengül meg egy kicsit.A gyomorsav nem igen tud a torokba szivárogni, mert ahhoz kb. 30 cm-es csövön át felfelé kellene folynia és ez a Földön meglehetősen nehéz / ld. gravitáció /
Atípusos tünetekről beszélünk ilyenkor és valóban lehet garat vérbőség is, rekedtség is, krákogás is. Mivel Önt megvizsgálta gasztroenterológus, nyugodtan szedheti a PPI hosszú hónapokig.
Krákogás esetén javaslom az Isla Cassos torokpasztillát és / vagy a Mucoangint elszopogatni. Felváltva is használható e kettő.
Száraz köhögés esetén Izlandi zúzmót javasolnék, vagy Sinecod-ot.
Természetesen fül-orr-gégészeti vizsgálatra visszamehet-
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink