• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Ultrahangravárva/2.válasz jelige

Orvos válaszol

A múlt héten irtam önnek azzal kapcsolatba,hogy 6 hetet kellene várni egy emlő uh vizsgálatra. Azóta szerencsére egy ismerősöm álltal elöbre hozták a vizsgálatot.16mmátmérőjü echoszegány,jól körülirt képlet van.(ez áll a papiromon)-UH val szövetmintát vettek.Azt elmondta a doktornő,hogy ez egy jóindulatú emlődaganat,de én mégis aggódom,hogy ezt hogy lehet ilyen bátran kijelenteni mig a szövettan eredmény nem jön meg?mennyi idő a kielemzése?nagyon aggodom,bár a doktornő megnyugtatott,hogy ez nem vészes,müteni kell,és folyamatosan ellenőrizni a későbbiekben,Irjon pár sort erről a folyamatról ha megkérhetném.Tisztellettel.

Kedves Hölgyem! Nyugodtan kérdezzen, de próbáljon meg azzal a gondolattal is foglalkozni, hogy Ön feltétlenül aggódni akar és emiatt egyre feszültebbé válik. Természetesen vannak olyan UH és egyéb képalkotó vizsgálati jelek, amelyeket ismerünk és nagy biztonsággal mondhatjuk, hogy valami jó-vagy rosszindulatú-e.A kórszövettan biztosabbat mond. Az emlőben gyakran alakulnak ki jóindulatú csomók, a leggyakoribb a fibroadenoma / ez a szövettani elnevezése/. Ezek tömött tapintatú, körülírt csomók, tokjuk van, általában csak egy csomó van /ritkán többszörös/. Az onkológiai tankönyv szerint is gyakorlott vizsgáló gyorsan felállítja a diagnózist és UH-val ellenőrizve tűbiopsziás mintát vesz a csomóból-mint az Önnél is történt. Ha a szövettani lelet elkészül és jóindulatú a csomó, nem kell mammográfiát végezni. A kórszövettani leletre várni kell / mert kevés a kórszövettanász szakorvos és sok a lelet/ a várakozási idő az Ön intézményének a leterheltségétől függ, általában pár hét.Sürgősséggel csak akkor néznek anyagot, ha rosszindulatúnak minősítik a kivett mintát, ezt most legyen kedves kivárni. A jóindulatú csomó évekig változatlan marad, esetleg picit növekedhet is, ezért megfigyelik, illetve éppen ezért ki szokták venni. Már most figyelmeztetem, hogy a teljesen jóindulatú csomó a tökéletes műtét után is néha kiújulhat, akkor sem rosszindulatú, jobb ha ezt tudja, megérti. Szövettani szempontból még nagyon sokféle jóindulatú csomó lehet az emlőben, de ezekre lényegében ugyanez vonatkozik. Ilyenek pl. az adenoma, lipoma / amely zsírszövetcsomó/ leiomyoma/izomcsomó/
adenolipoma stb., ezeket azért felesleges most mind megtanulnia, mert kézhez fogja kapni a leletét, abban le lesz írva részletesen a talált sejtek típusa és lesz egy kórszövettani diagnózis is.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink